Zöld lódarázs a GE-től

Alternatív üzemanyaggal működő, tehát környezetkímélő vadászrepülőt tesztelt sikerrel az USA haditengerészete. A zöld lódarázsnak nevezett F/A–18 típusú Super Hornet az első olyan vadászgép, amely 50-50 százalékos bioüzemanyag-keverékkel repül. A haditengerészet közlése szerint a GE F414 típusú, turbólégcsavaros hajtóművével felszerelt vadászgép a 45 perces tesztrepülés alatt a várakozásoknak megfelelően működött, teljesítménye nem tért el a hagyományos üzemanyaggal repülő társaiétól. Az amerikai haditengerészet 2020-ra energiaigénye felét már alternatív forrásból kívánja fedezni, ennek elérését az új kezdeményezés is segítheti.
A próbarepülés előtt a GE szakemberei több mint 500 órán át tesztelték az alkatrészeket, és csaknem 20 órán át magát az F414-es hajtóművet is. A Super Hornetben használt üzemanyag-keverék a gomborkából (homoki repcéből) származik, amely egy az USA-ban termő haszonnövény. Élelmezési célra nem használják, csak megújuló erőforrásként.

A GE olyan más olyan alkatrész-technológiák kifejlesztésén is dolgozik, amelyek három százalékkal csökkenthetik a haditengerészet Super Hornet flottájának fajlagos üzemanyag-fogyasztását. Ez éves szinten mintegy kétmillió gallon üzemanyag megtakarítását eredményezné. Ennek köszönhetően nő a vadászrepülőgépek bevethetősége, hiszen csökken a külföldi forrásokból beszerezhető hajtóanyagtól való függés.

A GE a fenti gép hajtóműve által kibocsátott zajt is mérsékelte. Az F414-es hajtómű nyílfogazású fúvókáján minden fogazás behatol az elsődleges légáramba, és másodlagos áramlást teremtve halkabbá teszi a gépet. A tesztek két-három decibeles zajcsökkenést mutatnak, ez az F/A–18-as két hajtóműve közül az egyiknek a kikapcsolásával egyenértékű.

Forrás:vg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes