Völner Pál: a pénzügyi lehetőségeket figyelembe kell venni a vasúti törzshálózat fejlesztésekor

A pénzügyi lehetőségeket figyelembe kell venni, amikor előírják az európai vasúti törzshálózat fejlesztésének szükséges paramétereit  – hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben, az uniós országok közlekedési minisztereinek tanácskozása után újságíróknak adott tájékoztatásában.

    Elmondta: Magyarország módosító indítványt nyújtott be ahhoz a közös állásfoglaláshoz, amely a törzshálózat 2030-ig megvalósítandó, kötelező kiépítéséről és annak műszaki paramétereiről szól. Végül nem ezt a módosító javaslatot, hanem a britek indítványát fogadták el a tanácskozáson, de Magyarország számára ez is támogatható, mert kimondja, hogy a pénzügyi lehetőségeket figyelembe kell venni a megvalósítás során.
    A szigorú műszaki kritériumokról – a 22,5 tonnás tengelyterhelés, valamint a 750 méteres vonathossz biztosításáról – a magyar fél előzőleg közölte: azt csak az újonnan épített vagy felújított vasútvonalakra tudja elfogadni, a teljes vasúti törzshálózaton ugyanis a következő évtized végéig Magyarország elegendő forrás hiányában szinte biztosan nem lenne képes eleget tenni a fenti elvárásoknak.
    Völner Pál szólt arról is, hogy a dán uniós elnökség által benyújtott kompromisszumos javaslatok nyomán eloszlottak azok a korábbi aggodalmak, amelyek szerint az európai közlekedési folyosók "nemkívánatos szintté" alakulhatnak a törzshálózaton belül.
    A mostani uniós tanácskozáson elfogadták a tíz fő európai közlekedési folyosóról szóló dokumentumokat, az azokhoz kapcsolódó térképekkel együtt.
    Közös szöveget fogadtak el a tanácskozás résztvevői a légi forgalom földi kiszolgálásának témakörében is.

Forrás. MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes