Változás elõtt a veszélyes üzemekre vonatkozó szabályozás

Egyszerûbb hatósági eljárás, a jelenleginél kedvezõbb követelmények elérése.

Dr. Bakondi György tû. vezérõrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vezetõje az értekezletet követõen kijelentette, a Seveso-II. Irányelv hatálya alá tartozó veszélyes üzemeket tömörítõ szakmai szervezetekkel való egyeztetés, az azon felmerült kérdések azért fontosak, mert hatással vannak a kiemelt fontosságot élvezõ közbiztonságra. A tábornok hozzátette, a találkozó azért is aktuális, mert napirenden van a katasztrófavédelmi törvény módosítása, márpedig az 1999-ben elfogadott jogszabály tízéves alkalmazása során jócskán felhalmozódtak olyan tapasztalatok, melyekrõl egyeztetni érdemes. A fõigazgató a terítékre került kérdések között említette a hatósági eljárás felülvizsgálatát, illetve a hazai veszélyes üzemek versenyhátrány alóli mentesítését. A szakmai kérdések közös megvitatására munkabizottság alakul.

A Magyar Vegyipari Szövetség képviselõi kijelentették, tagvállalataik véleményével, az elmúlt évtizedben gyûjtött tapasztalataival tudnak hozzájárulni a szabályozás tökéletesítéséhez. Úgy vélik, a hatósági eljárások ésszerûsíthetõek, csökkenteni lehet a párhuzamosságokat, a bürokráciát, megítélésük szerint az eddig külön létezett szakhatóságot meg kellene szüntetni, annak feladatait az OKF-nek kellene átvennie. Ezen kívül átgondolni javasolják az európai uniós követelményeknél szigorúbb magyar elvárásokat, ami javítaná például a hazai üzemek versenyképességét.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége képviselõje szintén az eljárások egyszerûsítését, illetve a túlszabályozottság csökkentését szorgalmazta.
A Magyar Logisztikai Egyesület elnöke a találkozót több okból is hasznosnak értékelte, egyrészt, mert a veszélyes anyagok szállításában a logisztikai szolgáltatók szerepe egyre nõ, ezért õk is a Seveso-II. hatálya alá kerültek, másrészt hangsúlyozta, hogy az üzleti életben a módszerek dinamikus fejlõdése tapasztalható, a legjobb módszerekrõl pedig mindig érdemes a hatósággal párbeszédet folytatni.

A Magyar PB-Gázipari Egyesület szakmai képviselõje emlékeztetett arra, hogy a töltõ- és tároló üzemek olyan szigorú jogszabályi környezetet örököltek, a mûszaki biztonság már a Seveso-II. magyarországi bevezetése elõtt is olyan magas színvonalú volt, hogy különösebb meglepetés már az induláskor sem érte az ágazat képviselõit. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szakhatóság közremûködése miatt hosszadalmas és költséges volt az a folyamat, amelynek során megszerezték a szükséges engedélyeket. Változtatást is ezen a területen várnak, szeretnék, ha kevesebb idõbe és energiába kerülnének az ellenõrzések, az ismételt engedélyezési eljárások.

Összegzésképpen az OKF fõigazgatója elmondta, ma Magyarországon 68 felsõ, és 83 alsó küszöbértékû veszélyes üzem mûködik, melyek képviselõivel a közeljövõben a maihoz hasonló találkozást tervez a fõigazgatóság.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes