Valóban csak a frissdiplomások kellenek?

Mindenki csak a fiatalokat keresi”. „A fiatalok nem lojálisak, és amint adódik egy jobb ajánlat, továbblépnek.” „A tapasztalt szakemberek naprakész tudással rendelkeznek ugyan, de nagyon nagy a fizetési igényük.”

Mindenki ismeri, és hallotta már a fenti közhelyeket. De valóban így lenne? Kikre van inkább kereslet a munkaerő-piacon? A pályakezdőkre vagy a tapasztaltakra? Vagy mindkét célcsoport egyaránt keresett? Mi a különbség a frissdiplomások és a képzett szakemberek közt az álláspiacon?

„Az kétségkívül igaz, hogy a különböző generációk különböző munkavállalási attitűddel rendelkeznek, és eltérő a hozzáállásuk az álláskereséshez, munkahelyváltáshoz is” – vallja Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója.

Generációk:

§ Z generáció: 1995-2009-es születésűek

§ Y generáció: 1980-1994

§ X generáció: 1965-1979

§ Baby boomerek: 1946-1964

 

A szakember szerint például teljesen máshogy ítélik meg munkahelyüket, illetve a karrierépítést az Y-generáció képviselői, azaz a mai huszonévesek, mint az X-generáció tagjai (harmincasok), vagy a náluk is idősebb Baby Boomerek. „Különösen érezhető a korábbi generációk és az ipszilonosok közti különbség a karriercélok mellett a munkaidő és a magánélet egyensúlya iránti igényben is. Az ipszilonosok ugyanis látták, hogy az előttük járó generációk egész életüket a munkára tették, ez azonban nekik nem elég. Visszaemelik a munka mellé a magánélet súlyát, valamint fontosnak tartják a közösséghez való tartozást is a munkahelyükön. Ezért pedig váltani is hajlandóak, ráadásul jóval gyakrabban, mint azt „elődeik” tették.” Ez lehet az oka a fiatalok lojalitás-hiányáról szóló tévhiteknek. „Az eltérő hozzáállás az életúttal, a környezettel magyarázható. A Baby Boomerek gyakran csak akkor váltanak munkahelyet, ha az elkerülhetetlenné válik, ezzel szemben az Y generáció tagjai pár évente váltanak karrierjük kezdetén, hiszen így tudják a lehető legtöbb tapasztalatot megszerezni, és megtalálni a számukra érdekes lehetőségeket.” A változás iránti nyitottság pedig ma már nem lehetőség, hanem követelmény: napjaink munkavállalói csak folyamatos fejlődéssel és élethosszig tartó tanulással képesek alkalmazkodni a munkaerő-piac állandó, ciklikus változásaihoz.

Az alkalmazkodás szükségességére és az eltérő generációk eltérő munkaerő-piaci lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Európai Unió is, hiszen 2012 hivatalosan is a Generációk közötti Szolidaritás és az Aktív Öregedés európai éve. Az unió vezetősége is felismerte az alapvető demográfiai-munkaerő-piaci problémát, mely hatással van az állami szolgáltatásokra és a pénzügyekre is, ez pedig az elöregedő európai társadalom. A korfa elmozdulása miatt a társadalom nem teheti meg, hogy nem veszi figyelembe, és nem használja ki a tapasztalt korosztály munkaképességét, szaktudását minél hosszabb ideig.

A Generációk közötti szolidaritás európai évének kommunikációja a 2012. február 22-23. közt megrendezésre kerülő HVG Állásbörze számára is kiemelt prioritással bír. „A rendezvény azért is karolta fel az üzenetet, mert szeretné megmutatni, hogy a tévhitekkel ellentétben egy állásbörze egyszerre több célcsoportnak is szólhat” – mondta el Toldi Gábor. „A börzékről kialakított nézet oka valószínűleg az, hogy ezek az események sokáig csak felsőoktatási campusokban kerültek megrendezésre, és céljuk az volt, hogy egy-egy intézmény hallgatóinak elhelykedését támogassák. A HVG Állásbörze azonban már a kezdetek óta arra buzdítja a kiállítókat, hogy minden korcsoport számára hozzák ki ajánlataikat a SYMA Rendezvényközpontba.”-tette hozzá a szakember.

A börze adatai szerint a frissdiplomások mellett az elmúlt egy-másfél évben folyamatosan növekedett a tapasztalattal, szaktudással és gyakorlattal rendelkező álláskeresők száma. A kiállítók is felismerték, hogy az állásbörzén a pályakezdő célcsoport mellett elérhetik a munkahely-váltó, karrierjében előrelépni szándékozó szakembereket is, így egyre több ajánlatot kínálnak számukra. A következő, februári börze adatai alapján például a kiállítók 91%-a kínál pályakezdőknek szóló ajánlatokat, viszont ennél is magasabb azoknak az aránya (95%), akik tapasztalatot igénylő pozíciókat is meghirdetnek a helyszínen. A kiállítók 67%-a kifejezetten senior szakembereket is keres, 54%-uk pedig akár vezetői pozíciókat is tud kínálni a rendezvény látogatóinak.

Az állásajánlatok szakterületek szerint is megoszlanak: A szervezők adatai szerint a kiállítók kétharmada mérnöki, műszaki, gazdasági és pénzügyi pozíciókat egyaránt kínál, több mint 60%-uk pedig informatikai szakembereket és magabiztos nyelvtudással rendelkező munkavállalókat is keres.

A generációk közti különbségek tudatos kezelését a jubileumát ünneplő rendezvény szakmai programokkal is támogatja. Toldi Gábor előadásában például az X, Y és Z generáció eltérő álláskeresési szokásaira derül fény, de további előadások is segítik a tájékozódást:

§ Pályakezdő 1×1- Tudatos karrier lépésről lépésre

§ Sikeres női karrierek- az első lépcsőfoktól a csúcsig

§ A nők helyzete a munkaerőpiacon

§ Generációváltás a családi vállalkozások vezetésében coaching támogatással

A jubileumi börze ezen kívül megünepli saját „öregedését” is: 2012 februárjában számtalan újdonsággal, izgalmas programokkal és az elmúlt évek újításait, különlegességeit bemutató HVG Állásbörze – Múlt és Jövő kiállítással várja a látogatókat.

További részletek, programok és kiállító lista: www.hvgallasborze.hu

 

forrás: logportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes