Újraindítják az öblösüveggyártást Salgótarjánban

Új telephelyen, új gépekkel indítja újra az öblösüveggyártást Salgótarjánban a helyi St. Glass Kft. és az indiai befektető, a Shamvik Glasstech. A két cég és az önkormányzat képviselői kedden írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy 60 napon belül kidolgozzák a részleteket, és mint a sajtótájékoztatón közölték, egy éven belül elindulhat a termelés.

Czékmán József, az St. Glass Kft. ügyvezetője elmondta: a 2009 áprilisában bezárt URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. telephelyén próbálják újraindítani a gyártást. Az St. Glass a telephellyel vesz részt az új cégben, az indiai partner szállítja a gépeket, és a felek még pénzügyi befektetőt keresnek – tette hozzá.
Elmondta: a következő két hónapban azt határozzák meg, hogy milyen gépek, milyen kapacitással, milyen termékeket gyártanak. A tervek szerint pálinkás és borosüvegeket állítanak elő a hazai és európai piacra – fűzte hozzá.
A gyártást több lépcsőben indítanák újra, augusztusban már 50 fővel működne a kézi üveggyártás egy bemutatóközpontban. Az önkormányzat ugyanis a cég kezelésébe adta az öblösüveggyár felszámolásakor kivásárolt muzeális értékű termékgyűjteményét. Emellett működne az az üzem, ahol a gyártás folyamata is megtekinthető.
A jelenlegi helyzet előzménye, hogy az 1893-ban alapított salgótarjáni öblösüveggyárat 2009 őszétől felszámolták, majd tavaly októberben a Geneva Invest Kft. vette meg. A nyertes januárban a Glass-Flower Kft.-nek adta el a gyárat, ahol azóta sincs termelés, és dolgozókat sem vettek fel. A vevő akkor két pályázó közül nyert, az St. Glass volt a vesztes, így Czékmán József úgy fogalmazott, hogy most a "B" tervet valósítják meg.
Vikram Munshi, a Shamvik Glasstech tulajdonosa elmondta: az indiai cég üvegpalackok gyártásához rendelkezik technológiával, ő maga a családi vállalkozás második generációs tagja. A cég 1973-ban amerikai befektetéssel jött létre Indiában, 22 évig amerikai vezetéssel is működött, majd a család kivásárolta.
Az Indiában üzemelő üveggyárak gépeinek 80 százalékát szállítja a Shamvik Glasstech, és mint a tulajdonos közölte, a legjobb technológiát tudják biztosítani a salgótarjáni gyárnak.
Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere az önkormányzat kötelességének nevezte a nagy múltú öblösüveggyártás megmentését, mivel, mint hozzátette, "még mindig több százan élnek a városban, akik erre tették fel az életüket".
A polgármester közölte: a város segítséget nyújt majd a képzésben a Térségi Integrált Szakképzési Központon (TISZK) keresztül, és munkahelyteremtő támogatásokat igyekszik Salgótarjánba hozni, hogy elkezdődhessen a termelés.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes