Újabb beruházás – hazánk akár európai nagyhatalommá is válhat

Megegyezett a kormány és a Jabil, melynek értelmében a cég 23 millió eurós beruházással további 670 embernek ad majd munkát tiszaújvárosi üzemében – jelentették be pénteken. A külgazdasági államtitkár kiemelte, hogy a beruházás már az első termelési évben pozitív lesz az államháztartás számára, hiszen az adóbefizetésekkel visszajön a támogatás összege. Mfor.hu-tudósítás.

"Jóleső pillanat, hogy bejelenthetem, hogy a magyar kormány megegyezett a Jabil Circuit Szerződéses Gyártó Kft-vel egy munkahelyteremtő pótlólagos beruházásról" – emelte ki a pénteki sajtótájékoztatón Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár. A tiszaújvárosi gyár bővítése különösen fontos, mert az elmaradott dél-borsodi térségben teremt új munkahelyeket.

 

Új divíziót indít el a Jabil tiszaújvárosi gyára, a 23 millió eurós (mintegy 6,2 milliárd forint) beruházás egyrészt kapacitásbővítést jelent, másrészt technológiai fejlesztést hajt végre a cég. "A beruházás állami támogatása nem fogja elérni az egymilliárd forintot sem, munkahelyenként kevesebb mint egymillió forint a támogatás" – emelte ki Becsey Zsolt. A készpénztámogatás mellett társasági adókedvezményben is részesül a cég, aminek összege jóval nagyobb lesz, mint a készpénztámogatás.
Az új gyáregység 670 embernek ad majd munkát, a cég azt is vállalta, hogy ebből legalább 50 fő diplomás lesz. A külgazdasági államtitkár szerint külön pozitívum, hogy az összes új alkalmazott saját dolgozó lesz, nem alkalmaz majd a cég bérelt vagy külsős munkaerőt. Emellett kiemelték, hogy a Jabil vállalta a már meglévő munkahelyek megtartását is.

"A Jabil jelenleg 22 országban van jelen, 59 gyárában jelenleg több mint 110 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon 2000-ben nyílt a tiszaújvárosi üzem, emellett Szombathelyen is van egy egység, a kettő együtt közel 9000 embernek ad most munkát" – hangsúlyozta Palásti Lajos, a Jabil ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a vállalat eddig több mint 300 millió dollárt fektetett be Magyarországon, tavaly 226 milliárd forintos árbevételt ért el.
Palásti szerint a kormány pozitív hozzáállása miatt hazánk akár európai nagyhatalommá is válhat a bérgyártásban, már jelenleg is 16-17 százalékát az összes ilyen tevékenységnek magyarországon végzik. "Az elmúlt időszakban megfigyelhető egy visszaáramlás Ázsiából, az európai felvevőpiacra szánt termékeket már nem ott szrelik össze, ez pedig egy hatalmas lehetőség Magyarország számára is" – hangsúlyozta.

A beruházás ütemezéséről elhangzott, hogy a tervek szerint már az idei év végére elkészül az új gyáregység. Becsey Zsolt kiemelte, hogy a számítások szerint már az első évben visszajön az állami készpénztámogatás a növekvő adóbefizetéseknek köszönhetően. Az államtitkár szerint különösen fontos, hogy a 670 új munkahely rövid időn belül jön létre. Emellett kiemelte, hogy az elmaradott dél-borsodi térségben a Jabil több tz kilométer távolságból szerzi majd be a munkaerőt, ami segítheti a térség fejlődését is.

Mint ismert az elmúlt időszakban a Mercedes, az Audi, az Opel, a Hankook, valamint a nagyobb telekommunikációs cégek is jelentősebb beruházást jelentettek be, illetve viteleznek ki.

Beke Károly
forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes