Újabb Alstom metrók a világ leghosszabb, vezető nélküli metróvonalára

A budapesti 4-es metróhoz hasonló metrókocsikat szállít az Alstom Szingapúrba

240 millió euró értékben, újabb 34 darab, a budapesti 4-es metróvonalra készülő vezető nélküli, automata Metropolis szerelvénnyel azonos termékcsaládba tartozó metrót rendelt a Szingapúri Közlekedési Vállalat (Land Transport Authority) az Alstom-tól. Jelenleg összesen 40 darab Metropolis szerelvény fut a szingapúri metróban, de a növekvő utasforgalom miatt továbbiakra van szüksége az ázsiai városnak. A szingapúri Circle Line a világ leghosszabb automata, azaz vezető nélkül üzemelő metróvonala, amelynek nemcsak szerelvényeit gyártotta az Alstom, de a vonal műszaki tervezését és kulcsrakész kivitelezését is a francia cég végezte többek között magyar szakemberek részvételével.

clip_image001

 

A világ leghosszabb, 35,7 km hosszúságú automatizált metróvonala, a szingapúri Circle Line 2011-ben kezdte meg működését, de kapacitását máris növelni szükséges, mert utasforgalma évente mintegy 10%-kal bővül. A 3,5 millió lakosú városállamban 2009-ben mintegy 1,78 millió utast kellett kiszolgálnia a metróvonalaknak, de 2010-re a napi utasforgalom már meghaladta a 2 millió főt. A metróvonalak népszerűségének ugrásszerű növekedése miatt döntött úgy a Land Transit Authority (Szingapúr tömegközlekedési vállalata), hogy meglévő METROPOLIS metróflottáját további szerelvényekkel bővíti.

Az LTA megrendelése értelmében az Alstom további 34 METROPOLIS metrószerelvényt (azaz 120 metrókocsit), valamint vonatbefolyásoló, jelző- és biztosítóberendezéseket szállíthat Szingapúr városának. A 34 szerelvény közül 16 a Circle Line-on, a világ leghosszabb automata metróvonalán, 18 pedig a North East Line-on üzemel majd. A szerelvények 90 km/óra maximális sebességgel szállítják majd az utasokat.

“A Metropolis az Alstom Transport legnagyobb darabszámban értékesített metrótípusa. Vállalatunk eddig több mint 4.000 ilyen metrókocsit értékesített a világ 45 városában” – mondta Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója. “Mivel Budapesten is e bevált metrótípus tagjai futnak majd, a világ leghosszabb automatizált metrójának építése és üzemeltetése során szerzett műszaki tapasztalatainkat a budapesti, M4-es metróvonal vezetőnélküli metrószerelvényeinek üzembe helyezésekor is hasznosíthatjuk” – tette hozzá az igazgató.

A szingapúri automata metró biztosítóberendezésének üzembe helyezésében az Alstom Transport magyar szakembereinek kiemelkedő szerepe volt. A budapesti Közlekedési Információs Megoldások (TIS) divízió szakértői végezték ezen rendszerek tesztelését és validálását, a központosított vasúti adatbázis kiépítését, valamint az elektronikus biztosítóberendezés üzembe helyezéséhez használt szimulátor fejlesztését.

A budapesti 4-es metró „szingapúri testvérszerelvényei” 2015-től állnak majd forgalomba. Az automata metrószerelvények sok szempontból különböznek vezető által irányított társaiktól. A vezető nélküli, automata szerelvények elsősorban a nagy utasforgalmú vonalakon előnyösek, ugyanis az automata vezérléssel optimális követési idő alakítható ki a szerelvények között és pontosabban tartható a menetrend. Mivel a kocsikban nincs vezetőfülke, a szerelvények kapacitása nagyobb, így az utasok kényelmesebb, tágasabb környezetben utazhatnak.

forrás: logportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes