Új hajójáratok indulnak a fővárosi Dunaszakaszon

Mindenképpen szükség lenne a Duna hajózhatósági feltételeinek javítására, a hajózhatóság növelése ugyanis javíthatná a magyar áruk versenyképességét is – mondta el Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a szövetséghez tartozó vállalkozások bonyolítják a belvízi export-import áruforgalom 15 és a belföldi személyforgalom 60 százalékát. Az alacsony vízállás miatt az áruszállító hajók kevesebb árut tudnak szállítani, s ez éves szinten 9-10 milliárd forint veszteséget okoz áttételesen a magyar gazdaságnak.
Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetségének elnöke szerint a hajózás mostohagyerek a közlekedési ágazaton belül, de az őt megillető szerepét meg kell kapnia, szükség van a magyar hajózásra.

Sztankó Attila, a Személyhajósok Szövetségének titkára, az Európa-csoport ügyvezető tulajdonosa szerint csak Budapesten közel 50 olyan személyhajó található, amelynek üzemeltetői turisztikai, rendezvényhajózásból próbálnak megélni. A tevékenység azonban nagyon szezonális, a cégek bevételének 80-90 százaléka az esti órákban keletkezik. A hajós cégeknek lépniük kell, ezért fordultak a Budapesti Közlekedési Központhoz, ahonnan nem pénzt, csak lehetőséget kérnek ahhoz, hogy bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedésbe.

Két cég két hajóval, saját kockázatvállalással indulna még idén. A járatok a Boráros tér és a Margitsziget között közlekednének, a hajók félóránként követnék egymást, s mindkét parton kikötnének, a jegyár pedig nem haladná meg az ezer forintot – mondta érdeklődésünkre Sztankó. A próbaüzem befektetési költsége szinte nulla. Horváth Imre hajóskapitány szerint a hajózás fejlesztéséhez elengedhetetlen a magyar hajósképzés újraszervezése, s egy képzési központot szeretnének létrehozni.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes