Turbinák a Duna fenekén?

Meghökkentő ötlettel állt elő Dunaszekcső polgármestere: meg kívánják vizsgálni, telepíthetők és működtethetők-e gazdaságosan olyan turbinák, amelyek a Duna áramlását kihasználva termelnének villamos energiát.

– Nincs környezetkárosító hatásuk, nem kell gátat, vízlépcsőt, egyebet építeni, és a meglévő hajózási útvonalat sem kellene módosítani, mégis képesek lehetnek akár az egész falu áramellátását biztosítani – sorolja az elképzelése melletti érveket Faller János, Dunaszekcső polgármestere, majd a találós kérdésre hajazó rejtvény megoldását is megadja: ezek a víz alatti turbinák.

A szerkezetek – a végletekig egyszerűsítve a folyamatot – a Duna vizének áramlását, vagyis a sodrást használnák ki úgy, hogy a víz energiáját villamos árammá alakítanák. A dolgot úgy is elképzelhetjük, mint egy szélerőművet, csak éppen a szelet a víz helyettesíti. A kontinensen ilyen még nem működik, Skóciában viszont már áramot termel egy ezen az elven működő, a tenger áramlását hasznosító erőmű.

A megálmodott turbinák semmit sem változtatnának Dunaszekcső jelenlegi nyugodt, csendes látképén

A megálmodott turbinák semmit sem változtatnának Dunaszekcső jelenlegi nyugodt, csendes látképén

– Dunaszekcsőn a folyóban három sarkantyú, kőgát is van, ahol a víz áramlása felgyorsul, ezeken a helyeken működhetnének a turbinák a part közelében, ami olcsóbbá teheti a kivitelezést. Persze ott még nem tartunk, hogy mondjuk már holnap elkezdődjön az építkezés. Legelőször szeretnénk addig eljutni, hogy feketén-fehéren kiderüljön, telepíthetők s működtethetők-e gazdaságon itt víz alatti erőművek, vagyis, hogy egyáltalán megéri-e belevágni.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes