Több női vezető, nagyobb kiegyensúlyozottság

Egy amerikai cikk szerint a szolgáltatás-gazdaság egyre nagyobb teret nyer, ahol a nőkre jobban jellemző készségekkel lehet érvényesülni. Rugalmasabbak, jobban terhelhetők, osztott figyelem jellemzi őket, empatikusak, diplomatikusak. Szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy a nők átveszik a hatalmat, az viszont tény, hogy számos olyan kompetenciával bírnak, amelyek tompítják a férfiak kockázatvállalását és több női vezető kellemesebben élhető közállapotokat teremtene.

A női vezetők jól kompenzálják a férfi kollegák túl kockázatos lépéseit, ezért a válságkerülés szempontjából kifejezetten jót tenne, ha mondjuk egy bank menedzsmentjében több nő lenne. Vonhatjuk le a következtetést abból a cikkből (http://blogs.hbr.org/hbr/hewlett/2009/01/too_much_testosterone_on_wall.html#), melyet másfél évvel ezelőtt publikált egy amerikai író, közgazdász. Ann Hewlett, a Center for Work-Life Policy alapító tagja nem állít mást, mint hogy ha a pénzügyi szektor topvezetői nem férfiak lennének, akkor talán elkerülhető lett volna a globális pénzügyi válság. Azok a vállalatok ugyanis, ahol kevés női menedzser dolgozott a válság kirobbanásakor, nagyobbat buktak, mint azok, ahol magasabb volt a gyengébbik nem aránya a vezetőségben. A közgazdász ezt a jelenséget többek között a férfiak magas tesztoszteronszintjével, rájuk inkább jellemző kockázatvállalással magyarázza. Tehát tiszta sor: egy női vezetővel csak jól járnak a vállalatok. Vagy mégsem ilyen egyértelmű a helyzet? Ennek jártunk utána szakemberek segítségével.

Miben jobbak a nők a férfiaknál? – Tények és tévhitek
Egy OECD kutatás megállapította, hogy a magyar nők mind az olvasásban, mind a számolásban, mind a problémamegoldásban jobbak a férfiaknál. – Kiemelkedően jók a magyar nők képességei és jobban is teljesítenek a munkaerőpiacon, mint a férfiak – mondta a Kanadai Statisztikai Hivatal által vezetett, 11 országot érintő felmérés eredményeinek ismeretében Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes-államtitkára, aki egyben a felmérés hazai vezetője is volt. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint az elmúlt évek társadalmi átalakulása következtében a kompetenciák területén sokat fejlődtek a nők, kiélesedett és megnőtt a teljesítményük.

Egy másik, közelmúltban publikált amerikai cikk szerzője pedig arról ír, hogy a szolgáltatás-gazdaság egyre nagyobb teret nyer, ahol a nőkre jobban jellemző készségekkel lehet érvényesülni. Rugalmasabbak, jobban terhelhetők, osztott figyelem jellemzi őket, empatikusak, diplomatikusak, jobban törekednek az együttműködésre. Tényleg átveszik a hatalmat a gyengébbik nem tagjai, mint Robert Merle Védett férfiak című regényében?

 

Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese szerint az említett tulajdonságok csak csoport szinten érvényesek és semmi sem garantálja, hogy azért, mert valaki nő, e tulajdonságokkal mind rendelkezik, s a férfiaknál eleve jobb vezető lesz – húzza alá az akadémikus.
Pethő Anikó, az Aarenson Consulting vezető tanácsadója egyet ért a kutatóprofesszorral. Ugyanakkor úgy látja, hogy bizonyos kompetenciákra vonatkozóan tényszerű a megállapítás és bizonyítottan nagy az eltérés a férfitársaikhoz képest. – A nőknek ösztönösebb, erősebb például a problémamegoldó készségük, a kreativitásuk, a diplomáciai érzékük, a párhuzamos munkavégzésre való hajlamuk. A napi rutinban ezek nem is tudatosított kompetenciák, amelyek felismerése és egy másik élethelyzetbe, a munkába való átültetése gyakran hoz jelentős változást egy szervezet életében – mutat rá a HR tanácsadó, kompetenciaszakértő.

A szolgáltató szektor és a HR szakma a nőké
Pethő Anikó szerint ezek a kompetenciák valóban kamatoztathatóak – mint ahogy az amerikai cikk is utal rá – a szolgáltatói szektorban, hiszen a nők alkalmazkodó és kommunikációs készsége elősegíti az üzletszerzést, a problémásabb ügyfelek kezelését, megtartását. Különösen hasznos a nők pszichológiai érzéke a HR területen, hiszen ennek köszönhetően hamarabb ismerik fel az emberek rejtett képességeit, érzékelik a fejlesztési irányvonalakat. – Ez a mai tudásmegtartást előtérbe helyező gazdasági helyzetben igen kiváló kompetenciának számít egy szervezet számára – nyomatékosítja a HR tanácsadó.
Úgy gondolja, hogy érdekképviseleti szinten is több nőre lenne szükség (akár jogi pozíciókban), mert toleránsabbak, megértőbbek, jobban törekednek a megegyezésre, a problémák tisztázására. – Ki kell emelni, hogy a monotóniatűrésük is közel 25 százalékkal magasabb férfi társaikhoz képest, aminek köszönhetően nagyon sok pozícióban eleve csak a női munkavállalók tudnak bizonyítani és eredményeket elérni – tapasztalja a kompetenciaszakértő.

 

Kompetenciák és EQ – jobbak a nők, mégsem tudnak előretörni
A kompetenciák és az érzelmi intelligencia tehát szorosan összefonódik, amelyben úgy tűnik, a nők előrébb járnak férfi társaiknál, mégis kevesen futnak be magas ívű karriert, töltenek be tudásuknak megfelelő – akár vezetői – pozíciót és kevesebbet is keresnek, pedig sok szervezet összekapcsolta a kompetenciákat az ösztönzéssel és a bérezéssel – legalábbis az Egyesült Királyságban. Ebből pedig az következne, hogy a nők nem elég jók, ezért keresnek kevesebbet, ez azonban szöges ellentétben áll az OECD kutatással.
Pethő Anikó elmondta, ennek az az oka, hogy a nők kevesebb önállóságot, felelősséget kapnak, ezért bizonyítani sem tudják a bennük rejlő lehetőségeket és kevesebb eredményt tudnak felmutatni. Mindenképp fontos azonban leszögezni – folytatja a szakember -, hogy nem a biológiai nőkről beszélünk ilyen esetekben, akik a versengés élménye miatt törnek vezetői pozíciókba, hanem azokról, akik valóban megélik a nőiességüket, akár család mellett dolgoznak, akik teljes értékű életet élnek és nem csak a munka az egyetlen céljuk az életben. Azoknál, akik csak biológiai nőként funkcionálnak, gyakran eltorzulnak vele született képességeik és elférfiasodnak, aminek köszönhetően a kiemelt kompetenciák jelentősen csökkennek – húzza alá a az Aarenson HR tanácsadója.

Védett férfiak – Nők veszik át a hatalmat?
Azt azonban egyik szakember sem hiszi, hogy mindebből egyenesen következne a gazdasági nőuralom. "Már csak azért sem, mert remélem, nem ez a nők célja, hanem az, hogy a férfi vezetőkkel együtt sikeresebb szervezeti működést alakítsanak ki – reagált az ominózus amerikai cikkre az MTA főtitkárhelyettese. Csépe Valéria úgy véli, a sikeres vezetőnek ennél jóval többre van szüksége: strukturált gondolkodásra, a döntéseket keresztülvinni képes készségekre, folyamatos feladat-terhelhetőségre, érzelmi kiegyensúlyozottságra, a stresszes helyzetekkel való sikeres megküzdési stratégiákra, s persze vezetési tapasztalatra. – Amúgy valóban az a tapasztalatom, hogy a nők férfi vezetőtársaiknál gyakrabban konszenzuskeresők, s dominanciaigényük sem jelenik meg oly gyakran és erősen a döntési helyzetekben – ismeri el az akadémikus. – A nők, és a férfiak eltérő vezetői stílusa az együttes vezetői döntésekben harmóniát alkothat, és sikerre vezethet – zárja gondolatait diplomatikusan a professzor.

 

Pethő Anikó egyet ért az akadémikus asszonnyal. – Az hogy valaki nő és ösztönösen jobbak bizonyos kompetenciái, még nem predesztinálja őt arra, hogy jobb vezető legyen férfitársánál. Ehhez egyéni ambíciók, célok, valódi vezetői véna, tapasztalat és fejlesztés is szükséges – mutat rá a kompetenciaszakértő. Ráadásul a HR tanácsadó úgy látja, hogy a nők közül többen esnek abba a hibába, hogy több területen is kipróbálják magukat és akár a tanulmányaikkal ellentétes pályán helyezkednek el. A mai gazdaság azonban inkább azt a vezetőt respektálja, aki tanulmányait követően adott pályán a ranglétrát megmászva, tudatosan éri el céljait, amiért adott esetben áldozatokat is hoz. Folyamatosan tanul, fejlődik és nemcsak szakmai, de emocionális képességeit is fejleszti. A nők kevesebb számban képviselik ezt a modellt – tapasztalja a HR tanácsadó.

Női vezetőkkel szebb lenne a világ
"Szükség van a nők másfajta gondolkodására, másfajta konfliktuskezelésére, különösen igaz ez egy válságban teli világban." Csépe Valéria mindezt a 2009 végén megrendezett Tudomány Világfórumának nyitónapján, a Nők a tudományban című szekcióban megtartott előadásában mondta. Erdei Anna immunológus szintén úgy hiszi, hogy nemcsak az akadémiának, hanem mindennek jót tenne, ha több nő lenne vezető pozícióban. "Egyszerűen szebb lenne az élet" – fogalmaz az akadémikus a róla szóló portrékötetben. Az akadémikus úgy véli, a nők kevésbé agresszívak, sokkal inkább figyelembe veszik mások véleményét és érdekeit. Kisebb közösségekben, családban gondolkodnak és talán éppen ezért érzékenyebbek az emberi dolgokra. Biztos abban, hogy a több női vezető egészségesebb és kellemesebben élhető közállapotokat teremtene.

Pethő Anikó is úgy gondolja, hogy minden cég nyer a női munkavállalókkal, mert a család is egy gazdasági szervezet, melyet a nők működtetnek, ők a motorjai. Ezek a képességek tökéletesen kiegészíthetik férfitársaik tulajdonságait, amit érdemes használni. Egyensúlyt és légkört teremtenek. Más szemszögből, más perspektívából közelítik meg a problémát és több alternatívát látnak a megoldására. Nyitottabbak, érzékenyebbek, ezért a munkavállalók közötti konfliktusok feloldásában is gyakran szerepet vállalnak. – Kiemelném azt az összetartó erőt, amit gyakran csak a nők képesek adni. Ahogy embereket csapattá kovácsolnak, ahogy egy kis csapatból valódi közösséget formálnak – mutat rá a szakember.

Minden bizonnyal elindult valami változás, ezt példázza az is, hogy az Európai Unió az összes tagállamnak előírna bizonyos minimális női részarányt a vezetőségekben, a javaslatról áprilisban szavaznak. – A nők nagyobb arányú alkalmazása a cégek vagy akár országok vezetésében azért is kívánatos, mert nagyobb kiegyensúlyozottságot tudna biztosítani a döntéshozatalban – jelentette ki Michel Barnier, a belső piacokért felelős biztos a Süddeutsche Zeitungnak. Azt, hogy ez az uniós tervezet-e a megoldás, hogy a teljesítmény számítson, ne a biológiai nem, még nem tudni. Az viszont bizonyos, hogy a nőkre szükség van a vezetésben, hogy ellensúlyozzák a férfit, úgy mint a kínai filozófiában és orvoslásban a jin és a jang. A lényeg az egyensúly.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes