Tizenkét cégből egyet elvitt a válság

A gazdasági válság kezdete óta eltelt két év alatt a létező 600 ezer cég közül csaknem ötvenezret töröltek, azaz a vállalkozásoknak 8,24 százalékát – közölte a feketelista.hu portál az MTI-vel.

A feketelista.hu felmérése egyben azt is jelzi, hogy egyes térségeket az átlagnál is nagyobb mértékben sújtotta a gazdasági krízis. Elsősorban azokat a megyéket, amelyeket korábban is a gazdaságilag elmaradottak között tartottak nyilván – olvasható a felmérésben. Különösen súlyos gondok "zúdultak" Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, ahol 2008. május 31. óta az ott nyilvántartott 19482 társaságnak 15,80 százalékát, pontosan 3079 céget kellett törölni.
Ezen a megyén kívül még további ötnél regisztráltak a két év alatt 10 százaléknál nagyobb arányú cégbezárást. Nógrádban, ahol az ország megyéi közül a legkevesebb vállalkozást tartják nyilván, 5878 cég 11,25 százaléka húzta le a rolót. Zala megyében, Tolna megyében és Komárom-Esztergomban a vállalkozásoknak több mint tíz százaléka szűnt meg a válság kezdete óta.

A legkevésbé Pest megyét érintette a gazdaság visszaesése, pedig a megyék közül itt jegyezték be a legtöbb vállalkozást. Két évre visszatekintve, a több mint 84 ezer cég közül mintegy 5200-at töröltek, ez 6,20 százalékos arány. A fővárosnak kiemelkedő a szerepe: a Budapesten nyilvántartott több mint 236 ezer cég közül két év alatt mintegy 4.527-et töröltek, azaz 7,41 százalékukat. Győr-Moson-Sopron-megyében a mintegy 21 ezer társaság 7,71 százaléka szűnt meg. A cégek számát tekintve, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplénben és Bács-Kiskunban regisztrálták, egyaránt több mint 23 ezret, az elmúlt 24 hónapban megszűnt cégek aránya mindkét megyében meghaladta a 9 százalékot.

A nagyobb vidéki városok közül Debrecenben tartják nyilván a legtöbb vállalkozást, megközelítően 14 ezret, viszont arányaiban itt törölték a legkevesebb céget; két év alatt 7,79 százalékukat (1089-at). Pécsett a 11.150 bejegyzett cég 8,73 százaléka (973) szűnt meg, Győrben pedig a mintegy 9300 cég közül 755 "húzta le a redőnyt" (8,09 százalék). A két nagy észak-keleti város, Miskolc és Nyíregyháza az országos átlagot lényegesen meghaladó adatokkal rendelkezik. Nyíregyházán a cégtörlések aránya 12,84 százalékra rúgott 8.577 vállalkozásból, Miskolcon pedig a cégek 10,04 százaléka "dobta be a törülközőt" körülbelül 10800 cég közül.
A cégtörvény alapján immár több mint húsz éve jelennek meg a cégek törlésére vonatkozó adatok a cégnyilvántartásban, s a folyamat naprakészen követhető az Egyesített Feketelistán, ahol a vállalkozás neve, címe, adószáma, és a döntés forrása is megtalálható. Egyetlen kattintással összesen tizenegy állami intézmény nyilvános elmarasztásairól szerezhet tudomást az érdeklődő a hírportálon.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes