Útfelújítások uniós pénzből

Négy útszakasz felújítása indul meg a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében Vas megyében, az érintett utak együttes hossza 11,3 kilométer, az Európai Unió és a magyar állam a projekthez 663,3 millió forint támogatást nyújtott – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A Wood & Co. nevű, Közép- és Kelet-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő befektetési társaság az általa alkalmazott minősítési skálán "pozitív" besorolással látta el a választási eredményt. A cég szerint a Fidesznek most "bőséges lehetősége lesz bármilyen reform elindítására". A párt ígéretei között szerepelnek is különböző "említésre méltó" reformok, köztük a társasági adó mérséklése és a közkiadások visszafogása az önkormányzati rendszer méretének csökkentése révén.

A Wood & Co. szakértői szerint ugyanakkor egyelőre "nem világos", hogy a Fidesz milyen gyorsan tervezi e változtatások végrehajtását. A ház előrejelzése az, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val már május vége körül megkezdődnek a tárgyalások, és ezekből körvonalazódik majd az új kormánynak a következő évekre szóló költségvetési alapállása is.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői helyzetértékelése szintén pozitívnak minősíti a "reformlehetőségeket teremtő" választási eredményt. A ház a londoni befektetői körnek kiadott gyorselemzésében  ugyancsak felhívja a figyelmet arra, hogy a Fidesz "szinte bármilyen törvényt egyedül meg tud változtatni", olyanokat is, amelyek kulcsfontosságú reformterületeket érintenek, beleértve az önkormányzatokat.

A választások kimenetele komoly lehetőséget teremt egy szerkezeti reformprogram elindítására, ezért az eredmény piaci szempontból pozitív, jóllehet kezdetben e kedvező hatást mérsékelheti a Fidesz részletesen kidolgozott gazdasági programjának hiánya – vélekedtek a UBS londoni elemzői. A ház szerint a piac mostantól várhatóan a kormány gazdasági programjának pontos részleteit és a reformok végrehajtását tekinti majd kulcsfontosságú belső tényezőknek. A cég előrejelzése az, hogy az új kormány elsősorban a növekedés gyorsítására és új munkahelyek teremtésére összpontosít. A fő reformlépések között lesz valószínűleg az adócsökkentés, az állami bürokrácia leépítése és az önkormányzati reform.

A UBS szerint valószínűsíthető az is, hogy az új kormány megpróbálja újratárgyalni az IMF-programot, és a valutaalaptól az államháztartási hiány lassabb ütemű csökkentését fogja kérni, szerkezeti reformintézkedésekért cserébe. Ez utóbbi vélemény konszenzusossá vált a Cityben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői már a választások második fordulója előtt, befektetőknek kiadott előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fidesz reformterveket fog benyújtani egy olyan hiánycél meghatározásáért cserébe, amely kevésbé kedvezőtlen a növekedési kilátásokra. "Ez nagyon különbözik a nyílt költségvetési lazítástól" – állt az elemzésben, amely 5 százalék körüli szintre emelt idei GDP-arányos hiánycélt valószínűsít a jelenlegi 3,8 százalék helyett.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport minapi elemzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF  "valamelyes rugalmasságot" mutat majd, ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt. Ez a cég is azt valószínűsítette, hogy 5 százalék körüli GDP-arányos idei hiánycélról születhet megállapodás a valutaalap és a Fidesz-kormány között.

MTI/Menedzsment Fórum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes