Terítéken az uniós útdíjak

A Bizottság megreformálná az uniós tagállamok útdíjrendszereit, ugyanis azok sokszor diszkriminatívak a külföldi átutazó autósokkal szemben.

Az Európai Unióban csak a tehergépjárművekre vonatkozó költségekre van egységes szabályozás, azonban az autósokra vonatkozó útdíjakra nincsen. A személygépkocsikra hét tagállamban – Ausztriában, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában – vetnek ki útdíjat időalapú matricarendszer szerint. Belgium most dolgozik egy ilyen rendszer bevezetésén. Hollandiában és Dániában ugyancsak felmerült a személygépkocsikra is vonatkozó útdíjrendszer bevezetésének lehetősége.
Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy ezen országok útdíjrendszere sokszor diszkriminatív az átutazó külföldi autósokkal szemben, mivel csak időalapú matricát lehet vásárolni, ami így indokolatlan terhet ró az átutazókra, és akadályokat gördít a szabad mozgás joga elé.
A Bizottság most kiadott közleményében abban kíván a tagállamoknak támpontot adni, hogy mi nem minősül diszkriminatív díjszabásnak. Ennek értelmében a testület egyértelműen a távolságalapú útdíjfelszámítás mellett foglal állást, mivel az méltányosabb, mint az időalapú matricarendszer. A Bizottság rámutat: gondoskodni kell arról, hogy a belföldi és a külföldi autósok egyaránt legalább heti, havi és éves matrica közül választhassanak, tehát ne csak éves és féléves matricák legyenek elérhetőek az egyes országokban. Továbbá biztosítani kell azt, hogy a rövidebb időre szóló jegyek ne legyen aránytalanul drágábbak, mint a hosszabb periódusra szólók.

Forrás: EUvonal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes