Tendenciaváltás várható a logisztikai szektorban

Csökkenő befektetési kedv érzékelhető az ágazatban, a fejlesztések megtorpantak. Az alapanyagok és a készáru szállítása, raktározása számottevő szelete a költségeknek, ezért a versenyképesség növelése érdekében felértékelődött minden olyan tevékenység, amellyel megtakarításokat érhetnek el.  Egyebek között ezt a választ kaptuk, amikor a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja tagjait az iparág jelenlegi helyzetéről és a várható trendekről kérdeztük.

Kovács Tibor, a Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. logisztikai vezetője szerint a gazdasági visszaesés miatt a fuvarozók köre leszűkült az elmúlt években. A szolgáltatások színvonala is csökkent a szűkösebb anyagi lehetőségek következtében. A raktározás területén azonban jobb a minőség, mert a talpon maradásnak ez elengedhetetlen feltétele. Mivel a logisztikai költségek, az alapanyagok és készáru szállítása, raktározása, számottevő szelete a költségeknek – mondta -, a versenyképesség növelése érdekében a vállalatuknál felértékelődött minden olyan tevékenység, mellyel megtakarításokat érhetnek el.

Eredményeket egyrészt a fuvarozás terén a szállítmányoptimalizálással, másrészt a készletszintcsökkentéssel értek el. A logisztikai iparág várható tendenciáiról szólva emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a vállatokat összevontak, felvásároltak, így egyre nagyobb cégek jöttek létre. Ez a folyamat egy darabig még segítette a fejlődést. Az összevonás azonban egyes területeken oda vezetett, hogy a rendszer rugalmatlanná vált. Ez a helyzet a hanyatlás kezdete, ha ezt időben nem ismerik fel – figyelmeztetett Kovács Tibor , aki szerint a jövőben egy-egy területre specializálódott, kisebb professzionális cégek fognak alakulni, ami ismét a minőség javulását hozza magával.

Sótér Mónika, a SEWS-CE B.V Magyarországi Fióktelepe ellátási lánc vezetője szerint a gazdasági és a politikai bizonytalanság, illetve a világgazdasági trendek miatt csökkenő befektetési kedv érzékelhető a szektorban. A korábbi években számos logisztikai központ alakult a régióban – mondta –, de a további fejlesztések megtorpantak. Ennek részben az előbbiek, részben a piac telítődése áll a hátterében. A szakember úgy véli, hogy a vállalati belső folyamatokban a logisztika egyre nagyobb szerepet kap. Hiszen sok olyan területet fog át, ahol szigorú költségkontrollt kell érvényesíteni. Ezáltal befolyásolhatja az adott cég jövedelmezőségét, hozzá tud járulni versenyképességének növeléséhez.

Így a beszerzési útvonalak kialakításában, a természeti katasztrófák sújtotta beszerzési források kockázatainak értékelésében és vészforgatókönyvek kialakításában, a készletek megfelelő szinten tartásában, az optimális fuvarozási útvonalak és szolgáltatók kiválasztásában, a belső árumozgatási útvonalak optimalizálásában, az optimális számítástechnikai eszközök kiválasztásában és ezzel egyes munkafolyamatok átfutási idejének rövidítésében. Azaz szinte a teljes folyamatban nagy szerepet játszik a logisztika. Egy logisztikusnak pedig szinte mindenhez kell értenie – mondta. Egy kicsit a vámoláshoz, egy kicsit a beszerzéshez, a hosszútávú tervezéshez, a pénzügyekhez és a számviteli szabályokhoz, a munkajogról nem is beszélve.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes