Tanácskozást tartott a Közép-dunántúli Napenergia Klaszter

A tömörülés célja a napenergia-hasznosítás fejlesztése, a napkollektorokkal történő hőhasznosítás és a napelemes áramtermelés elterjesztése, valamint az érdekelt cégek együttműködése.

 

A 2008-ban 12 taggal alakult Közép-dunántúli Napenergia Klaszter már 17 vállalkozást, nonprofit intézményt tömörít. Tagjai között zömmel kis- és középvállalkozások, gyártó- és alkalmazó cégek, valamint kutatás-fejlesztéssel foglalkozó nonprofit vállalatok, intézmények vannak – mondta el a rendezvényt szervező Közép Pannon Terület és Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

A tömörülés célja a napenergia hasznosítás fejlesztése, a napkollektorokkal történő hőhasznosítás és a napelemes áramtermelés elterjesztése, továbbá az érdekelt cégek együttműködése – tette hozzá Hegedűs Viktor.

A hasznosításba főként a kis- és középvállalkozásokat szeretnék bevonni, ez az innovatív ágazat elsősorban számukra kínál piaci lehetőségeket.

A klaszter munkáját megvitató, s a napenergia-hasznosítással foglalkozó cégek termékeit bemutató rendezvényen elhangzott: a napenergia-hasznosítás az egyik leggyorsabban fejlődő iparág Európában, annak ellenére, hogy a hasznosítás alacsony.

Magyarországon kedvezőek a napenergia hasznosításának feltételei, mivel az éves napsütéses órák száma 1900-2200 körül van. A hasznosítás bővülésének, elterjedésének kedvez, hogy az elmúlt tíz évben az átlagos napelem modul ára 10 euró/W-ról 3 euró/W-ra csökkent.

(MTI)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes