Szolgáltatóból gyártó

Itthon már láttunk ilyet, a napfény városának saját gyártású járművei közismertek. A szomszédban azonban nagyban csinálják: gyártó multi, nagyvasúti műhely, valamint fővárosi szolgáltató összefogásából születik az új Astra-Siemens Imperio.

 

Az Astra Vagoane Arad még tavaly januárban egyezett meg a Siemens járműgyártó részlegével az Imperio gyártásáról, de az aradi cégnél úgy döntöttek, a hosszú távú kapacitás-növelés jegyében bevonják a bukaresti felszíni közlekedés szolgáltatóját, a RATB-t is. A cél: versenyképes vegyesvállalat létrehozása elsősorban a közép-európai piacon. A gyártási kapacitás évi 30-40 jármű lesz. Az egyszerűbb pályázási feltételek érdekében a RATB közlekedési szolgáltatóból közlekedési vállalattá alakul. A folyamat nem kis idő, de az első fél év úgyis szükséges a felszerelések és telephelyek modernizálására, illetve a prototípus legyártására.

imperio2

Az új Imperio villamos – nagy előrelépés lehet a szorult helyzetben lévő közép-európai nagyvárosok közösségi közlekedésében
(forrás: The Railway Insider)

Az Imperiohoz a Siemens a technológiát, az Astra a befektetést, a RATB pedig a helyszínt és a munkaerőt adja. Az Uzina de Reparaţii Atelierele Centrale (URAC) gyárban készülő, teljes egészében alacsonypadlós, modulrendszerű jármű 2-6 kocsis lehet, a megrendelő igényeitől függően. Ára várhatóan kétmillió euró körül fog mozogni, ami mintegy kétharmada a többi hasonló villamosnak, így akár a belföldi piac számára is elérhető lehet. A befektetés a tervek szerint tíz év alatt térül meg, ez az idő arra is elég lehet, hogy az URAC később önállóan is képes legyen végigvinni egy hasonló volumenű projektet. Az első megrendelő adott: az év közepéig kell legyártaniuk a Siemens által Bécs számára szállítandó villamosok karosszériáját.

Az InnoTrans kiállításon több gyártóval is tárgyalt a RATB, de végül csak a Siemens mutatott komoly szándékot a megegyezésre.

forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes