Szivattyúgyárat épít Nagykanizsán egy olasz beruházó

Az olasz tulajdonú DAB Production Hungary Kft. vízszivattyúgyárat épít Nagykanizsán, az építkezés augusztusban kezdődik, a termelés pedig jövő márciusban indul – jelentette be az egymilliárd eurót meghaladó beruházásról az olasz cég ügyvezetője szerdán Nagykanizsán.

Paolo Mario Menon az ipari parkban fekvő terület adásvételi szerződésének ünnepélyes aláírása kapcsán kifejtette: 27 ezer négyzetméteres területet vásároltak, amelyen márciusra 5.000 négyzetméteres, később bővíteni tervezett gyártócsarnokot építenek.

Az első évben 50 ezer darab, háztartásokban használható vízszivattyút készítenek, három év alatt 600 ezerre kívánják bővíteni a termelést, amelyhez az induláskor 50, később 140 embert alkalmaznak majd.

A beruházó a cégcsoportot bemutatva elmondta: a 265 millió euró éves árbevételű olasz DWT Group egyik leányvállalata a DAB, amely a szivattyúk tervezésével és gyártásával foglalkozik, a WACS ehhez gyárt elektronikai alkatrészeket, a Tesla pedig a szivattyúmotorokat. A Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Dél-Afrikában és Kínában is gyártókapacitásokkal rendelkező cégcsoport 1300 embert foglalkoztat, és évente 10 millió eurót fordít beruházásokra.

Olaszországban vezető, de Európában is jelentős piaci szereplőként szemelték ki először Magyarországot új helyszínként, majd a kiváló közlekedési lehetőség, az Olaszországhoz való közelség, a viszonylag olcsó és képzett munkaerő okán döntöttek a nagykanizsai beruházás mellett. Mintegy 100 millió forintért vásárolták meg az ipari parkban a szükséges területet, amelyen 700 millió forintért építik meg az üzemet, és további 300 milliót fordítanak a gépesítésre.

Augusztusban kezdődik az építkezés, amelynek során először 5.000 négyzetméteres csarnok létesül műanyag fröccsöntő és fémmegmunkáló egységekkel, majd a gyártóterület nagyságát három év alatt a háromszorosára kívánják bővíteni. Az egymilliárd forintot meghaladó első beruházás után még 180 millió forintot, majd további 195 milliót szánnak a bővítésre.

A cégvezető elmondta: 2013 végére 51 dolgozót alkalmaznának, majd két évvel később 142-re bővítenék a létszámot. Kezdetben 50 ezer darab kerti, öntöző és egyéb háztartási vízszivattyút gyártanak, 2015-re azonban már 600 ezer termék előállítását tervezik.

Paolo Mario Menon az MTI kérdésére hozzátette: ezeket a termékeket az európai piacra szánják, és azért is választották Magyarországot, mert elkötelezettek az európai gyártás mellett.

Cseresnyés Péter polgármester az adásvételi szerződés aláírása kapcsán azt hangsúlyozta, hogy régóta nem volt hasonló jó hír a városban, mint hogy új termelő üzem kezdi meg a tevékenységét. Reményét fejezte ki, hogy az olasz DAB Production Hungary a letelepedésével újabb cégeket is vonz Nagykanizsára.

 

Forrás: Raktáram

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes