Szeptemberben továbbra is a járműgyártás élénkítette az ipar termelését

Az ipari termelés volumene 2011 szeptemberében 3,0 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához képest, a növekedéshez elsősorban a járműgyártás eladásainak bővülése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden a részletes adatokat.

    Az előző év szeptemberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az ipar termelése az előző havit -szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva – 3,9 százalékkal haladta meg szeptemberben.
    A termelés az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában.
    A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.    
    A  termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá. Az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése – közölte a KSH.
    Az ipari export 2011 első kilenc hónapjában 9,1, szeptemberben 4,1 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva.
    Az exportértékesítés mintegy felét a feldolgozóipar két alága adta. Szeptemberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 7,4 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 2,4 százalékkal mérséklődött. Az idén ez már a hatodik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztráltak – közölte a KSH.
    Az ipar belföldi értékesítése január-szeptemberben 5,2, szeptemberben 7 százalékkal visszaesett 2010 azonos időszakához képest.
    A feldolgozóipar belföldi eladásai szeptemberben 5,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.
    Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 3,5, a csekély súlyú bányászaté 18,1 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél jóval melegebb időjárás hatására, az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 szeptemberében a 2010. szeptemberi átlagos középhőmérsékletnél 6,3 fokkal magasabbat mértek.
    A feldolgozóipar tizenhárom alága közül 2011 szeptemberében nyolcban regisztrált a KSH termelésbővülést.
    A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás termelése számottevően, 12 százalékkal emelkedett, a magas bázis ellenére is. Az alág mind a hazai, mind a külpiaci eladásait bővíteni tudta. A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipar közel egyötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 7,3 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet mérséklődése miatt. A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, ami az előző évinél nagyobb volumenű és jobb minőségű mezőgazdasági terméssel is összefügg.
    Szeptemberben átlag feletti volumenbővülést regisztráltak a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék, valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában is.
    A növekedési ütem gyorsulását mérte a KSH a kisebb súlyú gyógyszergyártásban, az alág termelése kiugróan, 34,2 százalékkal nőtt. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17 százalékkal a villamos berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.
    A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2011 szeptemberében 7,7 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva.
    Az új exportrendelések 9,7 százalékkal emelkedtek, ezzel szemben az új belföldi rendelések 4,9 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
    2011 első kilenc hónapban az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2010. január-szeptemberi 2,7 százalékos létszámcsökkenés után – 4,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be – közölte a KSH.
    Az ipari termelés 2011 első kilenc hónapjában 2010 azonos időszakához képest Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb a Közép-Dunántúlon volt.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes