Székesfehérváron építi új gyárát a Grundfos

A vállalatcsoport vezetősége 2011 nyarán döntött a negyedik gyár megépítéséről – Székesfehérváron. A napokban -az épülettervezés és az építtetők tendereztetésének lezárásával, szinte egy időben az építési engedély megszerzésével, június 27-én aláírták a kivitelezési szerződést a Strabaggal. Az új gyár a meglevő mellett épül.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 2000-ben kezdte meg a termelést Magyarországon, amikor a korábban Dániában folyó motorgyártást áthelyezte Tatabányára. Az egyik ok, amiért a Grundfos Magyarországot választotta motor-, és szivattyúgyártásának székhelyéül, az ország központi elhelyezkedése Nyugat- és Kelet- Európa között, ami ideális alap a cégnek a régiót érintő globalizációs stratégiájához. A másik ok a szakképzett munkaerő megléte volt a beruházás kezdetekor.
Egy évvel a motorgyár megnyitása után megépült a második üzem is, ahol a soros, norm- és blokkszivattyúk (TP, NK, NB) készülnek. 2005-ben tovább bővült a motorgyár a búvárszivatytyú- motorok gyártásával, 2007- ben az új fehérvári gyáregység megépítésével elérte a mai nagyságát. Székesfehérvárra azért esett a választás, mert a város nagyobb számban rendelkezett szakképzett dolgozókkal.
A három létesített üzemben a motorgyártás mellett, a piacvezető keringető szivattyúk több típusát szerelik össze, amelyek főként nagy beruházások, illetve ipari létesítmények hűtő-és fűtő rendszereinek működését biztosítják. Több típusa készül itt a széles felhasználási körű szennyvíz és szürkevíz szivattyúknak, amelyek a csatornahálózatokban biztosítják a kommunális és ipari szennyvíz, a csapadékvíz összegyűjtését.
E nagy termékskálával a magyarországi Grundfos ma már széles körben járul hozzá a vállaltcsoport teljesítményéhez, a három gyárban összesen 65 ezer négyzetméteren termelnek. A magyar gyáregységek ma 1900 fővel járulnak hozzá a világszerte közel 18 ezer főt foglalkoztató cégcsoport összlétszámához.
A legutóbbi projektek bevezetésével a nagy szivattyúkat is gyártó tatabányai gyár befogadóképessége elfogyott, ezért szükség van új gyár építésére. Létrehozásával a cég optimalizálhatja a folyamatokat, kialakíthatja a megfelelő gondolkodásmódot ahhoz, hogy vevőközpontú szolgáltatásokat, jobb kiszolgálást nyújtson, és még jobb teljesítményt érjen el az egyedi, egydarabos óriásszivattyúk gyártása terén. Az új gyáregység lehetővé teszi a projekt-központú szolgáltatások bővítését, a daruk, teszterek, anyagmozgató eszközök illesztését a szivattyúk méretéhez. Ebbe a termékkategóriába tartozik a forró vizes-, a hideg vizes-, a szennyvizes-, nagy terjedelmű termékek gyártása, és ennek megfelelően alakítják ki a termelési környezetet is. Az új gyártás előreláthatóan 350 főnek ad munkát – nagyobb létszámban szaktudással rendelkező munkaerőre lesz igény. Ezt a létszámot 2014-2015 körül kívánja elérni a cég.
A 70-es évektől kezdődően Dániában kutatóközpont létesült a termékek, és a gyártási folyamatok fejlesztésére, még inkább környezetbaráttá tételére. 2007-től Magyarország is részt vesz a kutatásfejlesztési munkában, a cégcsoport termékkörének környezetkímélőbb kialakításának, illetve a versenyképesség megőrzésének érdekében. A megalakított K+F mérnöki csapat és a technológiafejlesztési csoport (TC) együttesen ma már több mint 50 mérnökkel dolgozik termék- és technológiafejlesztésen – nemcsak a magyarországi gyárainknak.
Az új székesfehérvári gyár megépítésével a vállalat szándéka a helyi K+F bővítése kapacitásban és kompetenciában egyaránt. A negyedik gyárhoz egy új K+F irodaház és egy több ezer négyzetméternyi laboratórium, új termékek teszteléséhez szükséges központ megépítése is tartozik. Ezzel további 50-60 kutató- fejlesztő mérnök kaphat majd itt munkát.

Knud Kraegpoth, a vállalatcsoport gyártási alelnöke és Török László ügyvezető igazgató a szerződés aláírasakor, háttérben a látványterv. Az építkezés a héten kezdődik, az átadást 2013. júniusára tervezik. Az új csarnokhoz 20 ezer négyzetméter termelési és labor terület, 5000 négyzetméter iroda és szolgáltató épület tartozik. A beruházás értéke 2011-2012-ben 9 milliárd, további 3 milliárd forint 2013-2015. évre vetítve

Forrás: Raktáram

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes