Stratégiai megállapodást írt alá a kormány és a Stadler

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a mai napon Magyarország kormánya és a Stadler Rail Csoport. A megállapodást a kormány képviseletében Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Stadler nevében Dunai Zoltán, a vasúti járműgyártó csoport országigazgatója írták alá. A megállapodásban a Stadler megerősítette, hogy további beruházások végrehajtásával növelni kívánja hazai gyártókapacitását, illetve folytatja a hazai beszállítók arányának növelését célzó programját.

A Stadler jelenleg egy 3,5 milliárd forintos beruházást hajt végre Szolnokon, amelynek eredményeképpen az alumínium kocsiszekrény gyártás bővítése mellett Magyarországon építi fel a cégcsoport forgóváz javító központját is. A beruházás legalább 230 új munkahely létrehozásával jár, így a Stadler munkavállalók létszáma rövidesen eléri a 600 főt.

A megállapodás része annak a programnak, amelynek keretében a kormány a magyar gazdaság teljesítményéhez jelentős mértékben hozzájáruló globális cégcsoportokkal a vállalatok hosszú távú magyarországi jelenlétének biztosítása érdekében stratégiai megállapodásokat köt. A kormány a Stadler megállapodás aláírásával a kilencedik stratégiai partnerséget kötötte meg.

Jelen stratégiai megállapodást a felek azzal a céllal kötötték meg, hogy a Stadler hosszú távú és tartós jelenlétét elősegítő párbeszéd megteremtésével, illetve a cégcsoport magyarországi bővítési terveinek támogatásával elősegítsék a Stadler mélyebb beágyazódását a magyar gazdaságba. A megállapodásban a Stadler többek között megerősítette azon szándékát, hogy a piaci viszonyok alakulásának függvényében további befektetéseket hajtson végre Magyarországon, illetve megvizsgálja annak lehetőségét, hogy kutatási-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységet is Magyarországra hozzon. A cégcsoport a megállapodás aláírásával vállalta azt is, hogy hazai beszállítói hányadát tovább növeli, és ezáltal közvetett módon is hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez a régióban. Magyarország kormánya a stratégiai megállapodás aláírásával kifejezte készségét arra, hogy a Stadlert magyarországi terveit illetően minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa és ösztönözze.

A Stadler jelenleg is egy komoly beruházást hajt végre Szolnokon, amelynek keretében jelenősen megnöveli alumínium kocsiszekrénygyártó kapacitását, így a jelenlegi évi 220 kocsitest teljesítmény jövő évre 370-re emelkedik. Az októberben elindult bővítéssel a Stadler egy teljesen új tevékenységet is Magyarországra hoz, ugyanis a cégcsoport Szolnokon építi ki a cégcsoport forgóváz revízióért felelős kompetencia központját. A két beruházás összesen 3,5 milliárd forintból valósul meg, és mintegy 230 új munkahelyet hoz létre. Az új gyártó és karbantartó egységek a tervek szerint 2013 első negyedévében már termelni, illetve működni fognak.

A Stadler Rail Csoport három hazai leányvállalatán keresztül 2005 óta van jelen Magyarországon. Az első leányvállalat alapítása óta a Stadler összesen 12,5 milliárd forintot fektetett be az országban, amelynek eredményeképpen Pusztaszabolcson létrejött Európa egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb vasúti járműkarbantartó bázisa, továbbá Szolnokon egy a legmodernebb technológiával felszerelt alumínium vasúti kocsiszekrény gyárat is alapított a cégcsoport. A Stadler jelenleg összesen mintegy 400 főt foglalkoztat Magyarországon, ám ez a szám a jelenleg folyamatban lévő beruházásnak köszönhetően rövidese 600 főre emelkedik.

 forrás: magyarkozlekedes.hu
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes