Sikeres volt a svájci napelemes gép próbarepülése

Sikeres próbarepülést hajtott végre a Solar Impulse, Bertrand Piccard svájci léghajós napelemmel működő repülőgépe. A szerkezettel a tervek szerint 2012-ben körberepülik a Földet.

A gép szárnyainak fesztávolsága egy Boeing 747 típusú repülővel, míg súlya egy kisebb méretű autóéval vetekszik. A napelemes szerkezetet négy propeller hajtotta, a repülő két órán át maradt a levegőben, miután gond nélkül felemelkedett a kifutóról.

A Solar Impulse elnevezésű gép napos időben teljesítette a próbarepülést Svájcban. A repülővel már december óta gyakorolták a felszállást, de korábban csak alig 60 centiméterre emelkedtek fel a földtől. A megtett távolság pedig mindössze 300 méter volt.

Idén még éjszakai tesztrepülés is vár a szerkezetre, aztán a prototípussal teljesített próbarepülések adatait felhasználva egy új gépet építenek. A tervek szerint azzal repülik majd körbe a Földet, anélkül, hogy akár csak egy csepp üzemanyagot is felhasználnának.

A 12 ezer cellával ellátott gépet négy elektromos motor hajtja, ezek azonban csak 40 lóerősek. A szerkezet ennek megfelelően 70 kilométer per órás sebességgel tud haladni. Piccard és másodpilótája öt szakaszban tenné meg az utat, egyszerre öt napig maradnának fenn a levegőben.

Bertrand Piccard, akinek nagyapja és apja is jelentős feltaláló és léghajós volt, hőlégballonnal már körberepülte a Földet 1999-ben. A brit Brian Jonesszal tett húsznapos, megszakítás nélküli repüléssel világrekordot állítottak fel.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes