Régen bíztak ennyire Magyarországban a befektetők

Másfél évi mélypontra – a Lehman-pánik kiteljesedése óta nem mért mélységbe – csökkent szerdán a londoni piacon Magyarország szuverén adósságtörlesztés-biztosítási árazása, jelezve a magyar törlesztéskockázat piaci megítélésének jelentős javulását.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision az MTI-vel közölte: a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a szerdai késői londoni kereskedésben 191,6 bázispont volt, 2008. október 2-a óta a legalacsonyabb.

A magyar CDS-árazás éppen egy éve, tavaly márciusban – a Lehman Brothers nagybank 2008. őszi bukása után indult piaci pánik kiteljesedésének idején – érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos jegyzéssel.

A szerdai magyar CDS-díjszabások azt jelentik, hogy a magyar törlesztési leállás ellen befektetői fedezetet kínáló piaci szereplők minden 10 millió euró magyar kormánykötvény-adósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióiért évente most nem egészen 192 ezer euró díjat számítanak fel az irányadó ötéves futamidőre, csaknem 440 ezer euróval kevesebbet, mint egy éve.

A piac a magyar szuverén törlesztéskockázatot jóval kisebbnek ítéli, mint az euróövezeti tag Görögországét. A súlyos költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögország CDS-díjszabása szerdán Londonban 285 bázispont körül mozgott, vagyis 10 millió euró görög államadósság törlesztéskockázati kontraktusainak ára egy évre jelenleg több mint 90 ezer euróval magasabb a magyar CDS-tranzakciókénál.

A görög CDS-díjszabás sokszorta magasabb a jobb piaci megítélésű euróövezeti társállamokénál is. A CMA DataVision szerdai adatsora szerint a francia szuverén adósságra köthető határidős biztosítási csereügyletek árazása szerdán 36,5 bázispont körül mozgott, Belgiumé 46, Ausztriáé 49 bázispont volt.

MTI

A cikk részletei ->http://www.mfor.hu/cikkek/Regen_biztak_ennyire_Magyarorszagban_a_befektetok-.html

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes