Rekordösszegű uniós támogatás kutatási projektekre

Európa eddigi legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházását jelentette be Máire Geoghegan-Quinn európai biztos. Az Európai Bizottság csaknem 6,4 milliárd eurót különített el kutatási és innovációs célokra, elsősorban az intelligens növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésére.

Ez a rekordösszeg a tudományos szakterületek, közpolitikák és kereskedelmi ágak széles skáláját fedi le. A beruházástól a tudományos ismeretek bővülését, az európai versenyképesség javulását, és olyan társadalmi kihívások megoldását várják, mint az éghajlatváltozás, az energia- és az élelmiszer-ellátás biztonsága, és a népesség elöregedése. Körülbelül 16 ezer résztvevő – kutatóintézetek, egyetemek és ipari szereplők, köztük 3000 kis- és középvállalkozás – részesülhet támogatásban. A támogatások nyújtására pályázati (ajánlattételi) felhívások értékelése alapján, az elkövetkezendő 14 hónapban kerül sor. Számos felhívást július 20-án tesznek közzé.

Az Európai Bizottság várakozása szerint a gazdaságélénkítő csomag hatására várhatóan több mint 165 ezer álláshely jön létre. Ugyanakkor hosszú távú befektetést képvisel egy intelligensebb, fenntarthatóbb és befogadóbb Európa megteremtésében.

A ma közzétett pályázati felhívások részben előkészítik az "Innovatív Unió" kezdeményezést is, amelyet Geoghegan-Quinn biztos 2010 őszén indít el. E kezdeményezés az "Európa 2020" stratégia fontos eleme, amelynek célja élénkíteni az innovációs ágazatot a kutatástól a kiskereskedelemig, méghozzá a világszínvonalú kutatás és az innováción alapuló gazdaság (i-gazdaság) összekapcsolásával. Arra törekszik, hogy megszüntesse az egységes innovációs piacon fellehető akadályokat és szűk keresztmetszeteket, hogy Európa a képességeinek megfelelően versenyezhessen az Egyesült Államokkal és más vetélytársaival.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes