Rehabilitációs szakértőket képeznek HR-esekből

Rehabilitációs mentorképzést indít akkreditált oktatással a Work Force

A munkaadók ingerküszöbét elérte az idén több mint ötszörösére növelt rehabilitációs járulékemelés, és hirtelen megnövekedett az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt. A hátrányos helyzetűek foglalkoztatása azonban a kutatások szerint nemcsak jelentős járulék-megtakarítást, hatékonyabb szervezeti struktúrát is jelenthet a vállalatoknak. A Work Force véleménye szerint a sikeres működés feltétele a megfelelően felkészített HR menedzsment, ezért a személyzeti tanácsadó 2010. májusától rehabilitációs mentorképzés keretében készíti fel a cégeket, HR szakembereket.

A vártnál kevesebb pénz folyt be eddig az alapkasszába abból a megemelt rehabilitációs hozzájárulásból, amellyel az úgynevezett megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerőpiacra való visszatérését kívánják ösztönözni. Úgy tűnik, a cégek egyelőre kerülik a járulékbefizetést, és egyre nagyobb számban kezdenek el foglalkoztatni hátrányos helyzetű dolgozókat. A vállalatok ezzel nemcsak a járulékbefizetés összegét takaríthatják meg, de a felmérések szerint jobb és hatékonyabb munkakörnyezetre, valamint lojálisabb dolgozókra is számíthatnak. A Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. tapasztalata szerint azonban a megváltozott munkaképességűek sikeres beilleszkedése új képességeket és ismereteket igényel a HR munkatársaitól, és gyakran újra kell tervezni a humán erőforrás területeit, valamint a belső vállalatai kommunikációt is.

„A rehabilitációs járulékemelés nagyrészt készületlenül érte a vállalatokat, egy teljesen ismeretlen területhez kell igazodniuk. Sokan most látják csak, hogy a speciális foglalkoztatottak tényleg speciális ismereteket igényelnek.” – fogalmazott Oplaznik Gabriella, a Work Force Rehabilitációs ágazatvezetője, majd hozzátette: „Rehabilitációs mentorképzésünk keretében segítünk az integrált foglalkoztatás minden területével megismertetni a vállalatokat, az akadálymentesítéstől kezdve az adminisztrációs teendőkig. Így a cégek nem csupán a valódi beilleszkedést biztosíthatják munkavállalóiknak, de akár a megszokott munkafolyamatok ésszerűsítésére és lojálisabb munkavállalókra is szert tehetnek. ”

A Work Force három lépcsős képzést kíván kialakítani, melynek a rehabilitációs mentorképzés csupán az első állomása. Ezt követi szeptembertől egy, a már speciális rehabilitációs feladatokra koncentráló program, majd végül a mentorálás és a beillesztés fázisa jön. Első, májusban induló képzésén a Work Force rehabilitációs foglalkoztatásra specializálódott szakemberei mellett előadást tart Seszták Miklós, a Kirium Zrt. vezérigazgatója, valamint szerepet vállalt Kemény Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztályának helyettes vezetője is. A három napos programra a személyzeti tanácsadó a HR szakemberek és vezetők mellett a tanácsadók, valamint a szakszervezetek képviselőinek jelentkezését is várja.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes