Puskás-stadion, Moszkva tér: régi adósságok a Széchenyi Tervben

Még az idén 1100 milliárd forintnyi tőketámogatás áramolhat a magyar gazdaságba 93 pályázat keretében. Ezzel a 2013-ig meglévő 2000 milliárdos forrás 55-60 százalékát még 2011-ben a vállalkozások rendelkezésére bocsátja a kormány – hangzott el az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) pénteki bemutatásán. Mfor.hu-tudósítás.

2014-ig összesen 7000 milliárd forint indíthatja be a magyar gazdaság növekedését: ebből 4500 milliárd forint már lekötött uniós forrás, további 2000 milliárdra pedig még szabadon lehet pályázni. A kormány az Új Széchenyi Tervben egyszerűbb pályázást és régi adósságok valóra váltását ígéri, így például megvalósulhat a Puskás-stadion felújítása és a Moszkva tér megújítása.
Matolcsy: hónapokon belül érezhetően csökkenhet az államadósság

"Az elmúlt fél évben hosszú és rögös utat jártunk be, de el kell ismerni, hogy még hosszabb és rögösebb út áll előttünk" – kezdte előadását Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormányváltáskor azonnali krízishelyzettel szembesültek, gazdaságtörténeti bravúr, hogy sikerült egy olyan csomagot összeállítani, amivel az elmúlt három évet konszolidálni tudták.

Matolcsy szerint a következő évek az államadósság finanszírozásáról fognak szólni, azok az országok lehetnek a nyertesek, melyek csökkenteni tudják adósságukat. Hazánk az adósság trendjében a fejlődő országok közé fog tartozni, hiszen csökkenteni fogjuk az adósságot.
"Hiába van hazánk államadóssága a GDP 80 százaléka körül, a külső adósságot tekintve valóban a világ tíz legkockázatosabb országa közé tartozunk, mivel a háztartások és a vállalatok is el vannak adósodva.  Ráadásul az adósságon belül a külföldi finanszírozás aránya a világon nálunk a legmagasabb, ami hatalmas kockázatot jelent" – vallotta be Matolcsy. (mfor.hu szerk: bár a Matolcsy György által elmondottakkal nem lehet vitatkozni, az meg kell jegyezni, hogy a CMA DataVision elsősorban az Obrán-kormány költségvetési politikájával kapcsolatos hitelminősítői aggodalmakkal magyarázta azt, hogy hazánk felkerült a tíz legkockázatosabb ország listájára.)

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az adósság csökkenése akár már a következő hónapokban érezhető lehet, utána pedig a 3 százalék alatti deficittel évről évre tovább csökkenhet az adósság aránya. A miniszter kiemelte, hogy a következő négy évben összesen 7000 milliárd forintnyi uniós forrás áramolhat a magyar gazdaságba, ebből 4500 milliárd már lekötött forrás, további 2000 milliárd pedig még szabadon felhasználható.
Ezzel az összeggel 2013-14-re 25 százalékra lehet emelni Magyarországon a beruházási rátát, azzal pedig már elérhető lesz a 4-6 százalékos gazdasági növekedés.

Idén dőlhet el, milyen lesz a következő tíz év

"2011-ben sokminden el fog dőlni abból, milyen lesz a következő tíz évünk" – emelte ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök. Fellegi szerint az ÚSZT mögött nem csak hagyományos uniós források állnak, hanem az integrált fejlesztéspolitika segítségével a hazai és nemzetközi forrásokat is együtt tudják kezelni.

A miniszter kiemelte: a program alapvető célja a növekedés beindítása és a kkv-k helyzetbe hozása, valamint a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése. A pályázati eljárásban a fejlesztési miniszter azt ígéri, hogy megszüntetik a hosszú bírálati időt és a felesleges papírmunkát, az eddigi 60-80 oldalas pályázati kiírás például 27 oldalra csökken.

"Még az idén 93 új pályázat keretében 1100 milliárd forintnyi tőkejuttatást kapnak a vállalkozások az ÚSZT keretében, ezzel a három évre rendelkezésre álló 2000 milliárd forint 55-60 százalékát még az idén a gazdaságba juttatjuk" – emelte ki Fellegi Tamás.
A miniszter hozzátette: a Széchenyi Terv kiemelten kezeli a közlekedésfejlesztést, a vállalkozásfejlesztést, illetve a zöld gazdaságot. A vállalkozásfejlesztés területén kifejezetten a kkv-k számára testreszabott kiírásokat ígér a kormány, illetve kiemelt szempont lesz a tudomány és az innováció.

Megújulhat a Puskás-stadion és a Moszkva tér
A pénteki bemutatón az idő hiányában csak néhány konkrét tervezett beruházást emelt ki Fellegi a nemzeti programok közül. Így a miniszter szerint az ÚSZT-ben kiemelt figyelmet kaphat például a hídépítés, konkrétan az új komáromi Duna-hidat emelte ki példaként. Emellett fontos cél lesz az integrált autóbusz- és vasúti pályaudvarok létrehozása, mely kapcsolódik a közösségi közlekedés tervezett átalakításához.

Puskás stadion, meglehetősen korszerűtlen.

Puskás stadion, meglehetősen korszerűtlen.

Fellegi szerint további fontos terület lesz a turisztika és az egészségfejlesztés, ezen belül a Balaton és a Tisza-tó fejlesztése élvez majd kiemelt figyelmet az ÚSZT-ben. Budapesttel kapcsolatban a miniszter kiemelte: a várrekonstrukciót mindenképpen meg fogják kezdeni még ebben a kormányzati ciklusban.
A tudomány-innováció területén a kormány prioritásként kezeli a Zsámbéki-medence további fejlesztését, valamint a szegedi beruházásoknak, melyeknek zászlóshajója a megvalósuló szuperlézer lesz.
További kiemelt tervként a miniszter beszélt a sportfejlesztésekről, melyek keretében már döntés született az új debreceni stadion megépítéséről, valamint folynak a tárgyalások a budapesti Puskás-stadion felújításáról. Ezek mellett szintén a főváros profitálhat abból, ha az ígéreteknek megfelelően megújul a Moszkva tér a Széchenyi Terv keretében.

Színessé varázsolt szellőztetők a Moszkva téren

Színessé varázsolt szellőztetők a Moszkva téren

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes