Prímagáz: behajthatnak a mélygarázsokba ezentúl a gázüzemű autók

Behajthatnak a mélygarázsokba ezentúl a gázüzemű, az LPG-s autók; ezt egy újonnan megjelent rendelet teszi lehetővé, amely szerint egyszerűsödik a tankolás is, mert az üzemanyagkutaknál a gáztöltőfej azonos oszlopon lehet a benzinével és a dieselével – közölte a Prímagáz hétfőn.

Mint írták, új rendelettel szabályozták a gázüzemű autók üzemeltetési körülményeit, s az október 6-án, csütörtökön életbe lépő, az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet kimondja: a "töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t vagy CNG-t együttesen kiszolgáló kútoszlop elhelyezése”. Eszerint a gázt tankolóknak nem kell majd a töltőállomás egyéb, félreeső részére állniuk, hogy feltöltsék autójuk tankját.

A másik, a közlemény szerint kedvező döntés, hogy a biztonsági szeleppel felszerelt járművekkel – és az utóbbi években beszerelt LPG-szettek már ennek megfelelőek – október 6-a után már nem lesz tilos mélygarázsban parkolni.

A cég biztonságtechnikai vezetője, Farkas József szavaira hivatkozva azt írták: a régi szabályozás elavult, hiszen a gázüzemű autók kisebb veszélyt jelentenek akár a benzinüzeműeknél is, így mindkét új rendelkezés megfelel az európai trendnek és a műszaki előírásoknak. A jogszabályok ilyen irányú változtatásáért már hosszú ideje lobbiztak, mert a korábbi, feleslegesen szigorú rendelkezések sok bosszúságot okoztak a gázüzemű autóval közlekedőknek.

Hogyan lehet az autóvezetőket a fogyasztás csökkentésére ösztönözni? (X)

Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója a közlemény szerint azt mondta: a benzin ára már 400 forint körül van, csaknem a duplája az autógázénak, úgyhogy a váltás még sohasem érte meg ennyire. Mint hozzátették, az autógázzal hajtott autók messze túlteljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi besorolásokat is.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes