Postapiaci stratégiát javasol az ÁSZ

A Magyar Posta késésben van a 2013. január elsejei piacnyitásra történő felkészülésében, alapvetően az állami vagyongazdálkodási és postapiaci koncepciók hiánya miatt, ezért postapiaci stratégia elkészítését javasolta egyebek mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Posta Zrt. gazdálkodásának ellenőrzéséről szóló jelentésében, amelyet pénteken ismertettek sajtótájékoztatón Budapesten.

 magyarposta_logo   Balkay Attila számvevő tanácsos elmondta: az ÁSZ azt javasolta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy mielőbb készüljön postapiaci stratégia, azt hangolják össze a vagyonhasznosítási stratégiával, határozzák meg a Posta stratégiai jövőképét. Javasolták, hogy kövessék nyomon a Magyar Posta Zrt. liberalizációs felkészülését. Ezek alapján javasolták azt is, hogy vizsgálják felül a Posta középtávú üzleti terveit, eredményeit és beruházásait.
    Arra a kérdésre, hogy a maradék egy év elég-e a piacliberalizációs felkészülésére Makkai Mária felügyeleti vezető azt mondta: szabályozás oldaláról elég az idő, a postának lehetnek nehézségei.
    A liberalizált piac stratégiája 2011 második felében van készülőben. A magyar engedélyezési eljárásoknak az Európai Bizottság megítélése szerint versenykorlátozó hatásuk van – ismertette a számvevő tanácsos.
    Balkay Attila elmondta: jelentésükkel a postapiac közelgő liberalizációjára, a postapiaci stratégiára és a szabályozórendszer szükségességére kívánták felhívni a figyelmet. Hozzátette: tisztázni kell a Posta állami vagyonban betöltött szerepét, az ÁSZ szerint a tulajdonos által támogatott társasági jövőképre van szükség.
    Az ÁSZ úgy látja, a tulajdonosi jogok gyakorlójának fokozottabb figyelmet kell fordítani a Posta gazdálkodására, a Posta kontrollrendszerét szükséges erősíteni.
    A számvevő tanácsos szerint nem tisztázott a Posta állami vagyonban betöltött stratégiai szerepe, amely – az ÁSZ szerint – a rövid távú költségvetési szemléletnek volt alárendelve. A fejlesztésre fordítható forrásokból 2008-2010. között összesen 12,3 milliárd forint osztalékot fizetett a Posta az állami költségvetésbe.
    A számvevőszék úgy látja, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) előrejelző és riasztó kontrollrendszere nem tudja időben feltárni a Posta gazdálkodásának esetleges negatív fordulatait. Ezért az MNV Zrt. vezérigazgatójának azt javasolta az ÁSZ, hogy a rendszer forrásait bővítse.
    Az ÁSZ szerint hiányzik a Magyar Posta beruházási terveinek megalapozottsága. Balkay Attila elmondta: a nullára leírt eszközállomány 2010 végén 55 milliárd forint. A Posta 2011-2013 között 40,5 milliárd forint értékű beruházást tervez – tette hozzá.
    A számvevőszék szerint stratégia nélkül, hiányos kontrollrendszerrel működött az ingatlangazdálkodás, a raktározás területén az optimalizálás helyett kihasználatlan raktári kapacitás keletkezett.
    Hiányosságot tárt fel az ÁSZ az 1,2 milliárd forint értékű POS terminál beruházás szerződés-teljesítésével összefüggésben, felhívták a figyelmet arra is, hogy a beruházás két évet késett. Ezzel kapcsolatban az ÁSZ azt állapította meg, hogy a Posta kárainak megítélésében és az érvényesített kötbér összegének megállapítása nem megalapozott.
    A budaörsi Országos Logisztikai Központtal kapcsolatban Balkay Attila azt mondta: a továbbfejlesztési koncepciók és elképzelések nem véglegeződtek, a beruházás megkezdése halasztódott.
    A tanácsos leszögezte: mindezek mellett a Posta törvényben meghatározott közfeladatait az EU követelményszintek felett, folyamatos minőségbiztosítás működtetésével teljesítette.
    Az ÁSZ azt javasolta a Posta vezérigazgatójának, kezelje a konkurenciához távozó munkavállalókkal kapcsolatos humánpolitikai kockázatokat, dolgozza ki az ingatlan- és raktárgazdálkodás stratégiáját. Állapítsák meg a felelősséget a Posta Oktatási Központ új irodaházba költözésének körülményei kapcsán kimutatott 72 millió forint többletköltséggel összefüggésben. Javasolták a raktárgazdálkodás időszakos és eseti kapacitás-kihasználtságának kimutatását és értékelését.
    A javaslatok között szerepelt az is, hogy vizsgálják felül a POS terminálok beszerzésére és telepítésére vonatkozó szerződés végrehajtását, vizsgálják ki a felmerülő kötbér és kárigényeket, illetve felelősségeket.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes