Parkolás: mi vár ránk?

Törvényben szabályoznák a parkolási társaságokkal kötendő közszolgáltatási szerződést, ha a parlament jóváhagyja a módosításokkal kiegészített törvénymódosító javaslatot.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden vitatta meg a főleg ellenzéki képviselők által benyújtott módosító javaslatokat, amelyek közül többet elfogadott a testület.

Az elfogadott módosító indítványok között szerepelt többek között az is, hogy közszolgáltatási szerződést az önkormányzat és a gazdasági társaság a hatályba lépést követő 30. napon az internetes honlapján közzéteszi.

Elfogadták azt a módosító javaslatot is, amely szerint a meg nem fizetett parkolási díj miatt 60 napon határidőn belül a parkolási esemény időpontjában nyilvántartott üzembentartó hatályos címére postázni, vagy más, igazolható módon megküldeni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. Ha 60 napon belül ilyen felszólítást nem küld, akkor nem szedhető be a pótdíj. A díj- és pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el és késedelmi kamat nem követelhető.

Ugyanakkor a bizottság elvetette az interneten történő parkolási díj- és pótdíj befizetést biztosító feltételek megteremtését és azt is, hogy mobillal történő parkolás esetén szöveges üzenetet kelljen küldeni a pótdíj kiszabásáról. Nem értett egyet a bizottsági tagok többsége azzal sem, hogy a pótdíjból származó követeléseket az önkormányzat és a megbízásából üzemeltető nem engedményezhesse harmadik félre. Elutasították azt a javaslatot is, hogy a bevételekből a szolgáltatót megillető díjon felüli részt a helyi önkormányzat a közösségi közlekedés fejlesztésére, a várakozó helyek fenntartására és fejlesztésére, útfenntartásra és útfejlesztésre fordíthatja.

Elutasította bizottsági többség a parkolási díjak és pótdíjak bevételeinek és felhasználásuknak a nyilvánosságát is, azaz nem kell az önkormányzatoknak azt az internetes honlapjukon közzétenni.

Elvetették azt az indítványt is, hogy egy éven túl már kizárólag nonprofit társaság vagy társulás, vagy az önkormányzat társulása láthatja el a parkolási szolgáltatást.

Forrás: vg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes