Opten: növekszik a felszámolások, végelszámolások száma

Szeptemberben minden idők harmadik legtöbb felszámolását és második legtöbb végelszámolását jegyezte fel az Opten céginformációs szolgáltató – közölte a cég csütörtökön.

 

A végelszámolások egy év alatt csaknem száz százalékkal emelkedtek, és az Opten szerint az ennek ellenére bejegyzett több mint négyezer új cég csak erősíti a válságjeleket.

Szeptemberben 1.967 céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők. Ez minden idők harmadik legtöbb eljárása egy hónapban – csak idén júniusban (2.122) és júliusban (1.994) indult több eljárás. A felszámolások 4,7 százalékos éves növekedési üteme elmarad ugyan az előző hónapokétól, de a tavaly szeptemberi bázis az örökranglistán éppen a következő, negyedik legtöbb (1.879) felszámolást hozó hónap volt.

Az év eleje óta 12 százalékkal több céget borítottak be, mint egy évvel korábban, szeptember végéig 14.792 cég ellen indult felszámolási eljárás, ez 1.596-tal több, mint 2010 azonos időszakában.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a sok kényszer-végelszámolás következményeként várható volt a felszámolások számának megugrása."Az újonnan közzétett felszámolási eljárások felénél kényszer-végelszámolás előzte meg a felszámolást.

Szeptemberben 2.261 vállalkozás bezárását kezdeményezték a tulajdonosok és a hatóságok, ez 99,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A végelszámolási dömping mögött a bírósági kényszereljárások nagy száma húzódik meg – mondja Csorbai Hajnalka.

Az első kilenc havi adatok alapján idén eddig 60,7 százalékkal több cégnél húzták le a rolót, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A megindított 17.381 eljárás 6.570-nel haladja meg az egy évvel korábban kezdeményezett végelszámolások számát.

Szeptemberben 4.247 új céget jegyeztek be, ami ugyan csak 2,36 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ám az Opten szakértője szerint a gazdaság állapotához képest túlzott optimizmusról árulkodik. A törvényi tiltások ellenére is sorozatban indítják a gyorsan fantomizálódó cégeket olyan személyek, vagy azok rokonai, akik korábban már több cég bedöntésénél jelen voltak tulajdonosként vagy cégvezetőként.

Az első kilenc hónapban 36.496 új vállalkozás indult, 4,8 százalékkal több, mint 2010 első háromnegyed évében.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes