Nyilvános a végleges Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nyilvánosságra hozta honlapján végleges változatában Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervét, a dokumentum várhatóan a jövő héten hivatalosan is megérkezik az Európai Bizottsághoz – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a tervet a kormány 2010. december 22-i ülésén megtárgyalta és jóváhagyta.
A cselekvési terv legfontosabb feladata, hogy kijelölje azokat az alapelveket, cselekvési irányokat és intézkedéseket, amelyekkel teljesíthető az energiaforrások felhasználásában 2020-ra a 14,65 százalékos megújuló energiahordozói részarány. Ez jelentősen meghaladná az Európai Unió által Magyarország számára előírt 13 százalékos célértéket.

Ezzel a vállalással Magyarország a tagállamok rangsorában a középmezőny alsó részébe lép elő, és hozzájárul ahhoz, hogy az EU összesítve is túllépje a maga számára meghatározott, 20 százalékos megújuló energiaforrás hányadot.

A cselekvési terv felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előremozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése, és meghatározza azokat az egyéb intézkedéseket (oktatás, szemléletformálás), amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi szemléletalakítást szolgálják.

Az NFM emlékeztet arra, hogy Magyarország Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve munkaváltozatának társadalmi és szakmai egyeztetésére több fázisban került sor. Első lépésben a tervezet előzetes összeállítása során hét szakmai fórumot rendeztek, esetenként 35-40 szakmai és civil szervezet részvételével. A második lépcsőben előzetes társadalmi konzultációként 26 civil és társadalmi partner bevonásával vitatták meg az NFM szakemberei a fő témaköröket, intézkedéscsoportokat. Ezt az egyeztetési folyamatot zárta a tervezet széles körű társadalmi egyeztetése.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését és versenyképességének növekedését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják. A megújuló energiaforrások alkalmazása, elterjedése a zöldgazdaság fejlesztés eszközrendszerén keresztül a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentheti – áll a közleményben.
A cselekvési terv végleges változata elérhető a www.nfm.gov.hu/magyarorszagmegujuloenergia linken.

forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes