Nőtt a vám- és pénzügyőri ellenőrzések hatékonysága az Észak-Alföldön

Fele annyi ellenőrzéssel másfélszer több jogsértést tártak fel a vám- és pénzügyőrök az Észak-Alföldön az idén decemberig, mint 2010-ben – mondta Mező Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának vezetője szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

nav_logoA NAV általuk kiszabott bírság 2011-ben 2,5 milliárd forint volt az Észak-Alföldön, ami várhatóan a tavalyi 1,5 milliárdos büntetés duplájára emelkedik év végéig.   

A főigazgató szerint az is igaz, hogy jogkövetőbbek lettek az ellenőrzöttek az ukrán határon és a román határszakasz északi részén. Mező Gábor rámutatott: az üzemanyagárak növekedése mintegy 15 százalékos forgalomnövekedést vetített előre az ukrán határon, azonban a forint gyengülése miatt ez elmaradt, hiszen csak a határ közelében élőknek éri meg Ukrajnában tankolni.   

Az üzemanyagcsempészet visszaszorításában jelentős szerepe volt a tavaly kiépített új számítástechnikai ellenőrző rendszernek. Ezzel pontosan nyomon lehet követni a ki- és belépők személyét, az autó kilométeróra-állást, az üzemanyag mennyiségét és a határátlépések között eltelt időt. Míg egy csempész korábban akár 2-3 óránkét tudott fordulni Ukrajnába, addig ma ezt leggyorsabban is 6-8 óránként teheti meg. Ezzel együtt is jelentősen, 243-ról 381-re nőtt a feltárt jogsértések száma az üzemanyagok tekintetében, 35 csempészetre átalakított járművet pedig lefoglaltak – magyarázta az ezredes.   

A dohánytermékek csempészete az idén csaknem 25 százalékkal esett vissza, "habár hátra van még egy erős hónap az évből" – fogalmazott. Mező Gábor elmondta: a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt valószínűleg a csempészet is több lesz jövőre, erre pedig technikai fejlesztésekkel és 110-120 új pénzügyőr kiképzésével készülnek.   

A dohánytermékek csempészete főleg a zöldhatáron történik, így jövőre éjjellátó készülékeket is két új hajót terveznek beszerezni – mondta a főigazgató.   

A sajtótájékoztatón aláírták a NAV Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, valamint Vámospércs, Vámosatya és Vámosoroszi közötti együttműködést, amellyel a "vámos települések" szakmai és kulturális munkáját kívánják erősíteni.

Forrás: Adózóna

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes