NKH: csökkent a vasúti árufuvarozás teljesítménye

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) piaci jelentése szerint a vasúti árufuvarozásban az árutonnában mért szállítási volumen 17,7 százalékkal, az árutonna-kilométerben kimutatott teljesítmény 21,7 százalékkal volt kevesebb 2009-ben, mint a megelőző évben.

A visszaesés továbbra is a nemzetközi vasúti fuvarozásban jelentkezett erőteljesebben, ahol 2008-hoz képest a továbbított áru tömege 25,7 százalékkal 29,962 millió árutonnára, a teljesítmény 24,6 százalékkal 6,41 milliárd árutonna-kilométerre esett vissza tavaly.

A belföldi forgalomban vasúton szállított áru tömege 11,2 százalékkal 12,450 millió árutonnára nőtt, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény ugyanakkor 3,4 százalékkal csökkent, a belföldi forgalomban a vasút 1,327 milliárd árutonna-kilométert teljesített.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság összesítése szerint az országos működési engedéllyel rendelkező árufuvarozó vasúti társaságok árbevétele – cégek előzetes adatai alapján – 2009-ben 83,693 milliárd forintot tett ki. Ez 20,486 milliárd forinttal, 19,7 százalékkal kevesebb a 2008. évinél.

Az NKH szerint a gazdasági válság egyértelműen éreztette a hatását a vasúti szektor árbevételében, a vasúti társaságok jövedelmezőségével kapcsolatos végleges adatok azonban majd csak az éves beszámolók elkészültével fognak rendelkezésre állni – olvasható a piaci jelentésben.

A vasúti árufuvarozás részesedése az egész szállítási ágazaton belül tovább csökkent, árutonnában mérve a 2008. évi 15 százalékról 14 százalékra, árutonna-kilométerben kifejezve 18,4 százalékról 15,4 százalékra mérséklődött.

Az NKH vasúti igazgatósági főosztályának becslése szerint 2010-ben a vasúti árufuvarozás teljesítménye a jelenlegi szinten stabilizálódhat. A válság utáni növekedésből várhatóan a közúti fuvarozás fog elsőként profitálni, így a vasúti árufuvarozás részesedése az összteljesítményeken belül előreláthatólag tovább fog csökkenni.

Forrás: HVG.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes