NKH: csak új eljárás keretében vizsgálható az Alstom szerelvénye

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint az Alstom Metropolis típusú szerelvényekkel kapcsolatos konkrét műszaki kérdések vizsgálatára és a műszaki megoldások minősítésére csak új közigazgatási eljárás keretében van lehetőség – tájékoztatott az NKH.

A hatóság hétfő esti közleménye szerint a múlt héten csütörtökön és pénteken tartott egyeztetéseken erről is szó esett. Az NKH arról is tájékoztatta a 2-es és 4-es metróvonalra szánt szerelvények francia gyártóját, hogy a 2-es vonal járműveivel kapcsolatban közigazgatási eljárás nincs folyamatban, mivel a másodfokú, jogerős döntése óta az Alstom nem adott be új kérelmet. Új engedély viszont csak akkor adható ki, ha az Alstom a határozatban foglalt hiányosságokat megszünteti és az megfelel a jogszabályoknak.

Az NKH a közleményben megjegyzi: az Alstom október 25-én keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a szerelvények fékberendezésére vonatkozó felmentési kérelmet és típusengedély kérelmet elutasító első- és másodfokú határozat ellen. Erről azonban az egyeztetéseken nem esett szó.
Az NKH október 18-án utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna le. Emiatt nem adták meg a derogációt (jogszabálytól való eltérést) a francia cégnek.
Az Alstommal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a négyes vonalra 114 millió euróért. A Fővárosi Önkormányzat június 3-i döntésének értelmében a BKV vezérigazgatójának meg kell szüntetnie az Alstom konzorciummal kötött szerződést, ha a gyártó július végéig nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt a 2-es vonalra szánt szerelvényekre.

A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhetett. Az előlegre, illetve a jóteljesítésre vonatkozó bankgaranciát a BKV már lehívta és bejelentette kötbérigényét. Ehhez azonban a BKV nem fér hozzá, mivel az Alstom egy francia bíróságon keresetet nyújtott be, mert szerinte a szerződés felbontása nem volt jogszerű, így a garanciák lehívása sem lehet az.

forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes