Nem lett optimistább a hazai ipar

Míg a magyar lakosság és szolgálató szektor gazdasági, illetve üzleti várakozásai az utóbbi hónapokban folyamatosan javuló tendenciát mutattak, és ez a kedvező folyamat szeptemberben sem szakadt meg, addig a hazai ipar az első őszi hónapban már nem látszott ennyire optimistának – derült ki egy szeptember 30-án közzétett felmérésből.

Szeptemberben immár ötödik hónapja javult a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés eredményeit összegző mutató értéke már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket. Az üzleti szférán belül azonban augusztushoz képest csak a szolgáltató cégek lettek optimistábbak, igaz, ezek kiugró mértékben.
Az ipari cégek várakozása szeptemberben – öt hónapos javulás után – nem változott, az augusztusi szinten maradt. Az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a következő időszaké csak minimálisan. A rendelésállományok megítélése stagnált – ezen belül az exportrendeléseké javult – a saját termelésű készleteket viszont valamelyest nagyobbnak érezték. Az építőipari bizalmi index értéke három hónapi emelkedés után szeptemberben kissé csökkent. Az elmúlt negyedév termelési színvonalának megítélése valamelyest javult, de a rendelésállomány megítélése és a foglalkoztatási szándék romlott. A kereskedelmi cégek várakozása 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentősen ingadozik, összességében enyhén javul, de az augusztusi számottevő növekedést szeptemberben ismét visszaesés követte. Különösen az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése lett pesszimistább, a készletszint megítélése és a foglalkoztatási szándék viszont kedvezőbb lett. A szolgáltató cégek pesszimizmusa szeptemberben oldódott, főleg a foglalkoztatás és a közeljövőre vonatkozó forgalom tekintetében. Az üzletmenet megítélése ugyanakkor kissé romlott augusztushoz képest.

További részletek –>

- gyartastrend.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes