Nagyobb szerepet kap a BKK a budapesti tömegközlekedésben

Elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés heti ülésén a közlekedési intézményrendszer átalakítására vonatkozó koncepciót, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) dolgozott ki.

Az előterjesztést 21 igen és 13 nem szavazat mellett fogadták el, nemmel a Jobbik és az MSZP frakciója szavazott. Ez után megkezdődhet az új struktúra részleteinek kidolgozása, és előkészíthetők az új közszolgáltatási szerződések.

A vitában a szocialista Horváth Csaba azt kifogásolta, hogy a BKK túl hamar vonja magához a feladatokat, és nem látni, hogy hatékonyabban tudja-e majd ellátni a feladatokat. Párttársa, Bihary Gábor ezzel szemben azt mondta, túl lassú az új intézményrendszer kialakítása.

Az átalakítására azért is van szükség, mert a BKV közszolgáltatási szerződése 2012 tavaszán lejár, annak módosítás nélküli újramegkötésére pedig nincs lehetőség, mert az nem konform az EU-s jogszabályokkal, illetve a hálózat és a közutak fenntartásával kapcsolatos feladatokat a jelenlegi gazdasági és intézményi hátérrel nem lehet elvégezni.
A BKK ezért új koncepciót dolgozott ki, ennek lényege, hogy egységes, átlátható, ellenőrizhető finanszírozási elveket vezet be a közlekedésben, és lehetővé teszi a hatékonyabb forrásfelhasználást. A jövőben a főváros helyett a BKK láthatja el a tömegközlekedési közszolgáltatás megrendelői feladatait, és a BKK-hoz kerülhet a közútfenntartás. Mivel az új finanszírozási rendszert 2012. május elsejétől kell alkalmazni, a közszolgáltatások új rendszerének kialakítását 2011. december 31-ig be kell fejezni.

Az átalakítás érinti a BKV apportálását a BKK-ba, illetve a BKV buszágazatának jövőjét is. Az előterjesztés elfogadásával elvi döntést is hoztak a járműpark cseréjének elindítására, és felülvizsgálják az autóbusz-üzemeltetési modellt is. A változások miatt szükség van a BKV alvállalkozói szerződéseinek módosítására is. Azért, hogy a mostani alvállalkozók által nyújtott szolgáltatásban ne legyen kiesés, közbeszerzési eljárást indítanak.

 

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes