Nagy vasútleállítás jön – többszáz ember munkája válhat feleslegessé

Vonatok százait töröltetné a MÁV menetrendjéből a kormány. A döntésre váró tervezet csaknem félszáz vasútvonalon lehetetlenítheti el az utazást, egyúttal többszáz vasutas munkáját teheti feleslegessé – értesült a Népszabadság.

A Regionális Közlekedési Irodákhoz (RKI) köthető, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM), a MÁV-nak és a Vasúti Pályakapacitás-elosztónak postázott, de különféle internetes oldalakra is kikerült tervezet szerint, az április 15-én esedékes idei első, azaz 1. számú menetrend módosításkor a nemzeti vasút mintegy ötven vonalán látványosan megváltozhat a vonatok közlekedésének rendje. Ha a közösségi közlekedésre, ezen belül is a MÁV-ra fordított évente, 380-400 milliárd forint költségvetési kiadás csökkentésére hivatott elképzelésből valóság lesz, seregnyi vonat tűnhet el egyik-napról a másikra – írja a Népszabadság. A mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke, Kis László mindenesetre péntek reggel tényként közölte egy rádióinterjúban, hogy az új menetrendet két nappal ezelőtt aláírták.

A seregnyi eltűnő vonat szám szerint több mint négyszáz abból a nagyjából háromezerből, ami nap mint nap közlekedik. Leállításuk a MÁV vezérigazgatóságának folyosóin terjedő hírek szerint akár tíz százalékkal is csökkentheti a nemzeti vasút személyszállítási teljesítményét. A seregnyi vonat eltűnésének nem csak az utasok láthatják kárát. Az állami vasútnál úgy számolnak, a vonatok törlése miatt április közepétől a MÁV-Trakció Zrt. több száz, az óvatos becslések szerint legalább 200 mozdonyvezetőjének munkája válhat feleslegessé. Egyelőre nincs válasz arra, hogy a vasút vontatási szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalata mihez kezdhet feladat nélkül maradó mozdonyvezetőivel.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes