MÁV-on is milliárdokat "vert el" az árvíz

A MÁV hálózatán, becslések szerint, több mint 2,7 milliárd forint kárt okozott a rendkívüli időjárás, az árvíz és viharok – mondta hétfőn Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője.

A kár jelentős részét a fakidőlések, az ágyazatkimosódások, a keletkezett sár és hordalék, a felsővezeték-szakadások, a kábelbeázások, a vihar miatt bekövetkezett sorompótörések és a vízszivattyúzás költségei teszik ki, és nem tartalmazza a forgalomkiesésből adódó bevételcsökkenést.

A Kormányzati Koordinációs Bizottságnak május 25-ei ülésén a MÁV 1,2 milliárd forint kárt jelzett, amely azóta tovább nőtt.
Tar Sándorné, a MÁV Zrt. kiemelt szakértője elmondta: külön összegzik a viharkár költségeit, és a vasúttársaság abban reménykedik, hogy a helyreállításhoz állami segítséget kap.

Sigulinszki Tibor elmondta, hogy az árvízhelyzet miatt a vasúton is folyamatosan változik a helyzet, egyeztetnek a katasztrófavédelemmel és a honvédséggel, operatív intézkedésekkel irányítják a forgalmat.

Eddig 8 vasúti hidat öntött el és rongált meg az ár, 8 vasútvonal 10 szakaszán vonatpótló buszok közlekednek az árvíz miatt, 72 helyen lassabban járnak a vonatok a sebességkorlátozás miatt. Várhatóan a Tisza és a Zagyva áradása miatt a szolnoki vasúti hidon az egyik pályát le kell majd zárni, és egy vasúti pályán váltakozó irányba közlekednek majd a vonatok.

A legkritikusabb a vasúti közlekedés az árvíz miatt az Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Sigulinszki Tibor felhívta a figyelmet: a MÁV-START Zrt. további intézkedésig meghosszabbította az árvízben érintett vonalkon az InterCitya és a feláras vonatokon a pót- és helyjegy mentességet.

Forrás: NOL.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes