Munkavédelmi főfelügyelőség: felforrósodott üzletek, levegőtlen raktárhelyiségek, rosszullétek

A kánikula miatt elrendelt ellenőrzések idején is érkeztek bejelentések felforrósodott üzletekről és szellőzés nélküli, levegőtlen raktárhelyiségekről, rosszullétekről – közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség az MTI-vel.

Mint írták, ugyanakkor az ellenőrzéseknek is tulajdonítható, hogy a legtöbb munkáltató figyelmet fordít a hőségriadó idején érvényes intézkedésekre, bár tapasztalhatók mulasztások. Az ellenőrzést kedden indították a péntek éjfélig tartó hőségriasztás idejére, a kánikulához kapcsolódó bejelentések száma megnőtt – olvasható a hatóság közleményében.

Az ismertetés szerint több munkavállaló nem kapja meg az egészség szempontjából különösen fontos óránkénti pihenőt és a rendszeres folyadékpótlást, ami a jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett hőkimerüléshez, hőgutához, illetve eszméletvesztéshez vagy akár a keringés-összeomláshoz is vezethet. Emellett a koncentrálóképesség csökkenése fokozott balesetveszélyt jelent.

Az országos munkavédelmi akcióellenőrzés alkalmával a felügyelők találkoztak olyan, több mint száz embert foglalkoztató üzemmel Vas megyében, ahol a folyadékpótlás ugyan megoldott volt, ám az előírtnál rövidebb pihenőidőt is csak egy levegőtlen, fülledt helyiségben tölthették el a munkavállalók. Ráadásul a tulajdonos a pihenőidőre járó bért is visszatartotta volna.

Idén is volt példa "félmegoldásokra": Fejér megyében egy kistelepülés területrendezési munkáinál, ahol gondoskodtak ugyan megfelelő pihenő- és víznyerőhely kijelöléséről, ám ezeket csak hosszas gyaloglással érhették el a munkások. Bács-Kiskun megyei darukezelők pedig a magasban lévő, árnyékolás és klímaberendezés nélküli kezelőfülkéket csak az egyórás ebédszünet idejére hagyhatták el.

forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes