Munkahelyi képzés támogatására pályázhatnak a vállalkozások

Az Új Széchenyi Terv keretében újra megnyílik márciusban a munkahelyi képzést, valamint bért és járulékot támogató pályázat, amelynek keretében 21 milliárd forint áll a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok rendelkezésére – hívja fel a figyelmet MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a GKF gazdaságfejlesztési csoport.

A pályázat a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósul meg, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni. A nyertesek saját munkavállalóikat képezhetik a támogatásból; a mikro-, és kisvállalkozások maximum 10 millió forintig, a középvállalkozások 1-50 millió forint közötti összegre, míg a nagyvállalatok akár 150 millió forintra is benyújthatják igényüket. A munkaidőben zajló képzésben részt vevők kieső bérét és járulékát szintén támogatja a kiírás – írja a GKF.

"A támogatás mértéke akár 100 százalék is lehet, ám ez csak csekély összegű, azaz de minimis jellegű támogatásnál valósulhat meg. Ennek értelmében a folyó évben, valamint az előző két lezárt üzleti évben elnyert hasonló támogatások mértéke nem haladhatja meg a 200.000 eurót – hívta fel a figyelmet Balogh Balázs, a GKF Csoport kereskedelmi igazgatója. Hozzáfűzte, hogy ha például a középvállalkozások és nagyobb kisvállalkozások túllépik de minimis keretüket, akkor képzési támogatásként vehetik igénybe a programot, maximum 80 százalékos intenzitás mellett, ami szintén jó lehetőség.

Ezúttal a Közép-Magyarországi Régió vállalkozásai is pályázhatnak, a tervek szerint a támogatható pályázatok száma itt a nagyvállalatoknál 5-15 darab, középvállalkozások esetén 10-20, kisvállalkozásoknál pedig 75-85 darab lesz. Igen kedvező, hogy a tavalyi konstrukcióhoz képest az egy főre elnyerhető maximális támogatási összeget 300.000 forint/főről 450.000 forint/főre emelték – idézi a közlemény Luft Tamást, a GKF Consulting Kft. ügyvezető igazgatóját.
A projekt fenntartási kötelezettségeire vonatkozóan újdonság, hogy a közép- és nagyvállalatok kötelesek a képzésben részt vevők 60 százalékát a projekt megvalósítási időszak időtartamának megfelelő ideig tovább foglalkoztatni. A közlemény szerint a pályázat jelenleg társadalmi egyeztetésen van, így a piaci szereplők további pontosításra számíthatnak a kiírásban.

A Work Force Személyzeti Tanácsadó és Szolgáltató Kft. a pályázattal kapcsolatos közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva hangsúlyozza: ma Magyarországon a kisvállalatok munkavállalóinak képzésben való részvétele elmarad a közepes (11 százalék) és nagyvállalatoktól (25 százalék). A szakképzési hozzájárulásból a foglalkoztatottak körülbelül 3 százalékának képzését támogatják a munkáltatók. A szakképzési hozzájárulást a mikro vállalkozások 11 százaléka, a kisvállalkozások 23 százaléka fordította saját dolgozójának képzésére.

A tanácsadó szerint a képzési tervek lassan elkészülnek a cégeknél, de a megvalósításhoz szükséges forrás sok esetben nem áll rendelkezésre. A TÁMOP 2.1.3. Munkahelyi képzések támogatása elnevezésű pályázat hamarosan beadható mind Közép-Magyarországon, mind a konvergencia-régiókban. Ez a lehetőség sok vállalat számára segíti az alkalmazottak foglalkoztathatóságának, munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítását, ami a vállalkozások versenyképességének növelést eredményezi – tette hozzá Majorosné Kiss Zsuzsanna, a Work Force Kft. felnőttképzési üzletág vezetője.

forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes