Munkahelyeket teremt a Huawei

Pécsett még az idén hozzáfog a kínai Huawei cég európai elosztó központja létrehozásához – közölte a város polgármestere. Páva Zsolt a múlt héten Kínában tárgyalt, azt követően tette bejelentését.

A polgármester pénteken közölte: a cég egyelőre azt tervezi, hogy elsősorban a finn érdekeltségű, elektrotechnikai termékeket gyártó Elcoteq bázisain, illetve azt tovább bővítve működne Pécsen, és egy komáromi üzemet is használnának, „tehát nem hagyományos értelemben vett zöldmezős gyáralapításról van szó”. „Bár konkrét számot még nem tudok, tárgyalópartnereim azt egyértelműen jelezték, hogy igen komoly létszámú munkaerőre lesz szükségük, ami többezres nagyságrendet jelent” – hangsúlyozta.

Mint arról néhány hete beszámoltunk, közel kétéves tesztüzem után a Huawei – a világ második legnagyobb távközlési berendezéseket szállító társasága – elindította a hálózati eszközeinek s egyes mobilkészülékeinek a magyarországi tömeggyártását Pécsett. Ekkor már arra is utaltunk, ez az esemény egyben jelzés lehet, hogy a távol-keleti cég eldöntötte: idetelepíti európai gyártó- és logisztikai központját, amely az anyavállalat – a brazíliai után a – második legnagyobb ellátóbázisa lesz. Gavin Dai, a Huawei

Magyarország ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Mindez stratégiai lépés a Huawei számára Európában és globálisan egyaránt nagyszámú munkahelyet teremt Magyarországon, valamint üzleti lehetőségeket a helyi kis- és középvállalatok, beszállítók számára.”

A kínai társaság 2009 májusában kezdte a próbaüzemet az Elcoteq gyártóbázisán. Innen szolgálja ki az európai, afrikai és közel-keleti piacot, de a további tervek szerint innen szállítják majd az eszközöket a FÁK-országokbeli és az észak-amerikai mobilhálózati projektekhez is. Már a tesztüzem alatt is jelentős volt a termelési érték, tavaly 600 millió dollár exportot állítottak elő, az idén ennek a dupláját tervezik. Három év múlva várhatóan már háromezer embernek ad munkát, és hárommilliárd dollárnyi exportbevételt jelent az országnak a Huawei-üzlet.

forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes