Mérséklődött a magyar teherautó piac visszaesésének a dinamikája

A magyar nagyhaszon jármű piacon a csökkenés dinamikája mérséklődött. Miközben 2009 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest 68 százalékkal estek vissza a nagyhaszon gépjármű eladások, addig az idén augusztusban 2009 augusztusához viszonyítva már csak 9 százalékos visszaesés tapasztalható – mondta el Gyöngyössy István, az MGE elnökségi tagja.

Ugyanakkor kiemelte, hogy 2010 III. negyedévében 2009 hasonló időszakánál 25 százalékkal magasabb értékesítéseket regisztráltak. Ezek alapján a magyar tehergépjármű piacon 2010-ben az előrejelzése szerint 2200-2300 darab értékesítés várható. Összehasonlításul tavaly 2900 új tehergépkocsit adtak el Magyarországon. Jövőre a várakozások szerint 2200-2500 darab teherautó eladását prognosztizálják, ami mér mindig alatta marad a 2009. évi szintnek.
Gyöngyössy István szerint a magyarországi friss használt járműveket felszívta nagyrészt a nyugat-európai piac. Kereslet-növekedésre számítanak a nyergesvontató kategóriában.

 

 

A Középkelet-Európai teherautó piacon is éven belüli emelkedés volt tapasztalható 2009 és 2010-ben. 2010-ben a piac már elérte a 2009-es szintet egy szignifikáns emelkedő trend mellett. A piac átalakulóban van: a flották részaránya jelentősen nő. Nyugat-Európában ugyanakkor 2010 augusztusában már 4 százalékkal növekedett a teherautó piac, sőt Németországban ez a szám elérte a 14 százalékot. Ez azt mutatja, hogy Nyugat-Európa kezd kilábalmi a válságból, ám ez a hatás csak késleltetve szivárog át Középkelet-Európára, és Magyarországra.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes