Mérnökhiány Szekszárdon – indul a gyakornoki program

Pályakezdő mérnökök számára indít gyakornoki programot a szekszárdi autóipari klaszter, miután az autóipari beszállító cégek a városban és környékén nem találnak megfelelő számban és minőségben gyakorlattal rendelkező diplomás szakembert.

A szerveződés hét tagja egy hároméves munkaerő-piaci program keretében 27 fiatal mérnököt alkalmazna, segítik a letelepedésüket, szakmai beilleszkedésüket pedig a Tolna Megyei Mérnöki Kamara megalakuló gépipari szekciója támogatja majd – ismertette a terveket Nagy Ferenc foglalkoztatási tanácsadó.
A program részeként a mintegy háromezer főt foglalkoztató, éves szinten körülbelül tízmilliárd forintos árbevételt elérő klaszter tagjainál további száz, középfokú végzettségű fiatalt képzenének ki középvezetőnek, fém- és műanyagipari szakmunkásnak.
A tanácsadó az MTI-nek elmondta: a Dél-Dunántúli regionális Munkaügyi Tanács által elfogadott program legkorábban 2010. szeptemberben indulhat el, forrásairól azonban egyelőre nincs döntés.

"Úgy tűnik, hogy a válság után az autóipari cégeknek vannak megrendeléseik, viszont nincsenek szakemberek. Ahhoz, hogy megrendelésekhez jussanak, mérnököket kell hozni Szekszárdra" – indokolta a programot a szakember. A kezdeményezésre szerinte azért is szükség van, mert a Mercedes kecskeméti gyára elszívta a műszaki szakembereket a térségből.

A tapasztalatok szerint a pályakezdő mérnököknek nincs tárgyalóképes idegennyelv-tudásuk, nem tudnak műszaki projekteket irányítani – tette hozzá Nagy Ferenc. A résztvevők ezért az első évben 70 százalékban az üzemekben kapnak konkrét projektfeladatot, közben 30 százalékban tanulják a projektmenedzsmentet, a metronómiát, a második évtől kezdve pedig termékfejlesztésen is dolgoznának – mondta a foglalkoztatási tanácsadó.

A klaszter több cégénél 2009-ben mintegy harminc százalékkal csökkent az árbevétel, és részmunkaidős foglalkoztatást vezettek be. A munkaerő-piaci programhoz készült helyzetelemzés szerint azóta a foglalkoztatottak számát a legtöbb üzemben növelték, és 2010-re jobbnak tűnik a kapacitások lekötése az előző évinél.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes