Motorosakat ellenőriz a rendőrség a hétvégén

Fokozott, országos közúti ellenőrzést tart a rendőrség május 7-9., illetve 28-30. között a motorkerékpárosok, valamint segédmotorosok védelme érdekében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében kifejti: az ellenőrzéseket a hatóság elsősorban rendőrmotorosok koncentrált bevetésével végzi, akik fokozott figyelmet fordítanak egyebek mellett a járművezetői jogosultság, valamint a bukósisak használatának, a megengedett sebesség betartásának ellenőrzésére.

Magyarországon – akárcsak az Európai Unió többi tagállamában – kedvezőtlen képet mutat a motorkerékpáros közlekedés biztonsága. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 végén összesen mintegy 140 ezer motorkerékpár volt forgalomban, amelyek átlagéletkora 15,4 év volt – mutat rá a rendőrség.
Kiemelik: a motorkerékpárok száma az ezredforduló óta 55,6 százalékkal növekedett és ezzel együtt emelkedett a közúti balesetek száma is: míg 2001-ben 495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2009-ben már 741-re ugrott ez a szám.

A motorkerékpárosok által okozott balesetek, illetve halálos áldozatok száma egyaránt megközelítőleg másfélszeresére nőtt az említett időszakban. Tavaly 69 motoros vesztette életét a közutakon, az idén április 26-ig pedig már nyolc motorkerékpáros és három segédmotoros halt meg vezetés közben.
A motorkerékpáros balesetek és halálos áldozatok száma riasztó méreteket öltött az Európai Unióban, évente mintegy 6.200 tragikus kimenetelű baleset történik, amiért Brüsszel 2010-2020. között kiemelt figyelmet szentel a motorkerékpáros közlekedésnek – írták.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes