MKFE-elismerések

Magas elismerésben részesültek egykori MKFE-vezetők a szervezet 45 éves jubileuma alkalmából. Az MKFE Aranyérem kitüntetését vehette át Mezei Gábor, a Hungarocamion alapító vezérigazgatója, egykori MKFE-elnök, Kovács Alíz, az MKFE volt főtitkára, Szentkláray Ferenc, ugyancsak volt MKFE-főtitkár és Torma Imre, a Hungarocamion egykori vezérigazgatója, az MKFE volt elnöke.

Dr. Mezei Gábor

Dr. Mezei Gábor, a Hungarocamion alapító vezérigazgatója az MKFE elnöki tisztét is betöltötte. Neve máig fogalom a közúti árufuvarozó szakmában. 1947-ben, 5 és fél év hadifogság után havidíjas tolmácsként került a Közlekedési Minisztériumhoz. Folyamatosan tanult, a munka mellett végezte az egyetemet, hogy pótolja a munkaszolgálat, majd a fogság miatt kiesett, valójában sohasem pótolható diákéveket. Még nincs 33 éves, amikor a Budapesti Szállítmányozási Vállalat, későbbi nevein Belsped, Fősped, majd Főtefu igazgatója. S 45, amikor ajánlatot kap, szervezzen nemzetközi autófuvarozó vállalatot.Egy hónap alatt, 1965. december elsejétől 1966. január elsejére kellett üzemképes nemzetközi fuvarozó vállalatot létrehoznia az AKÖV IV. számú üzemegységéből. A legendás HC-t 1966-tól húsz éven át irányította. Vezetési stílusa, a kort meghaladó, modern gondolkodásmódja máig élénken él tanítványai, kollégái emlékezetében. Szaktudását, nemzetközi tekintélyét mi sem bizonyítja jobban, hogy a mai napig ő a Transfigoroute (a Nemzetközi Hűtőfuvarozási Szövetség) tiszteletbeli elnöke. Az MKFE elnökeként is mindent megtett a közúti fuvarozás elismertetéséért, ami akkoriban sem volt csekélység. Hitvallása ma is aktuális: A harcos éveket szerettem…Amikor meg kellett küzdeni a piacért, a fuvarért, mindenért…Akkor  éreztem igazán a végzett munka örömét…A vezető, kinevezésével nem veszítheti el az emberségét. Gondolkodásának középpontjában az ember és az ügy kell, hogy álljon.
Dr. Mezei Gábort életműve, a közúti fuvarozás érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének Elnöksége arany emlékérem kitüntetésben részesíti.

Dr. Kovács Alíz

Dr. Kovács Alíz először 1989-től 1998-ig, majd 2007-től 2009 március 31-ig töltötte be az MKFE főtitkári tisztét. Egész pályafutása a közlekedéshez köti. Tanulmányai elvégzése után a közlekedési minisztériumban dolgozott, innen került, mondhatjuk a másik oldalra. A legnehezebb, legizgalmasabb időszakban, a rendszerváltozáskor kapta a főtitkári megbízást. Ekkor kezdődött a hazai közúti fuvarozó szakma privatizációja, s az egyesület minden korábbinál nagyobb és bonyolultabb szerephez jutott. Segíteni kellett az újonnan alakuló vállalkozások tapasztalatlan, sokszor felkészületlen tulajdonosainak, kialakítani a szervezet működését. Ebben az időszakban Magyarország a legnagyobb TIR-felhasználók közé tartozott, ugyanakkor kevés volt az engedély. A főtitkár asszony tekintélyt szerzett az egyesületnek itthon és az IRU-ban is, ahol mostanáig a Pénzügyi Bizottságban dolgozott. 1998-hoz hasonlóan 2007-ben újra nagy feladat várt dr. Kovács Alízra: az egyesület elnöke a pénzügyi és gazdasági nehézségekkel küszködő MKFE talpra állításával bízta meg, amit az elnökség és a munkaszervezet segítségével sikerült végrehajtani.
Dr. Kovács Alízt munkája elismeréséül az egyesület elnöksége Arany Emlékérem kitüntetésben részesíti.

Dr. Szentkláray Ferenc


Annak ellenére, hogy végzettsége szerint közgazdász, élete nagy részét a közlekedés szolgálatában töltötte. A Közlekedéstudományi Kutató Intézetben, a Volán Trösztnél és a Hungarocamionnál is dolgozott. 1982-től 1989-ig töltötte be a főtitkári tisztséget a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületénél. Munkatársai szerették és tisztelték, mert mindig kedves volt, udvarias és türelmes. Úgy irányította kis csapatát, mint egy családot. Ugyanakkor egyre nagyobb feladatokat kellett megoldania, hiszen főtitkársága idején született meg a 89/1988-as törvény, és létrejöttek az első fuvarozó magánvállalkozások is. És a nagy tudású, rendkívüli műveltségű főtitkár szívesen, készségesen segített a pályakezdő fuvarozóknak, vagy tárgyalt az IRU tisztségviselőivel. A rendszerváltozás dr. Szentkláray Ferenc életében is nagy változást hozott: diplomataként dolgozott Washingtonban, majd Ottawában. Talán némi kárpótlást jelentett ez a küldetés a fiatalon elszenvedett hátrányokért, aminek legenyhébb része volt, hogy származása miatt évekig nem vették fel az egyetemre. Hazatérve a közlekedési tárcánál helyezkedett el, fejlesztési, majd közlekedéspolitikai főosztályvezetőként dolgozott. Bár azóta már nyugalomba vonult, kapcsolata a szakmával nem szakadt meg. Változatlanul érdeklődik a fuvarozás, a logisztika iránt, és kapcsolatban maradt régi kollégáival, akikkel még a KTI vagy az MKFE-ben dolgozott együtt.
Dr. Szentkláray Ferencet a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesültének Elnöksége Arany Emlékérem kitüntetésben részesíti.

Torma Imre


Torma Imrét a Hungarocamion vezérigazgatójaként választották az MKFE elnökévé. A legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi fuvarozó vállalat vezetőjeként és az egyesület élén is abban az időszakban dolgozott, amikor a legnagyobb változások mentek végbe. 1986-ban, amikor átvette a stafétabotot dr. Mezei Gábortól, még ő maga sem gondolta, hogy hamarosan a legkeményebb piaci feltételek között kell majd irányítania a vállalatát, s hogy az egyesületnek rövid időn belül több száz, majd annál is több tagja lesz. A fuvarozás, a közúti közlekedés mindig is szívügye volt, szenvedélyesen szerette, szereti a szakmáját. Az ő elnöksége alatt vált jelentős, nagy létszámú egyesületté az MKFE. Sokan vannak, akik emlékeznek még azokra a közgyűlésekre, amelyeken a kezdő, új magánvállalkozók gondjai jelentették a legfőbb kérdést. Szakértelemmel, türelemmel, emberséggel kezelte a problémákat, s az ötezres létszámú nagyvállalat irányítása sem fért bele a napi 8 órába, a lehető legtöbb időt és energiát fordította az egyesületi munkára. Tudatosan törekedett a kamionos szakma népszerűsítésére, ennek érdekében jelentetett meg cikkeket, nyilatkozott a sajtóban. „Nem vagyunk megátalkodott környezetszennyezők” – hangoztatta, írta és hitte is. Amikor politikai döntés következtében meg kellett válnia a Hungarocamiontól, az MKFE Alapszabálya értelmében egyesületi elnökségi mandátumáról is lemondott. Rövidesen a szállítmányozók szövetségének főtitkára lett, s a mai napig is ezt a tisztséget tölti be. Látszólag tehát a másik oldalra állt, valójában a mai napig is fontos számára a közlekedés, a fuvarozás.
Torma Imrét a közúti közlekedésért, a fuvarozásért végzett csaknem fél évszázados tevékenységéért a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének Elnöksége Arany Emlékérem kitüntetésben részesíti.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes