Mindenre lecsaphatnának Budapesten a lopóautók

Bármelyik szabálytalanul parkoló gépjárművet elszállíthatnák a jövőben Budapesten a közterület-felügyelet által megbízott cég lopóautói – amennyiben a Fővárosi Közgyűlés áldását adja az erről szóló előterjesztésre. Közlekedési szakemberek a korrupció melegágyának tartják az megoldást.

Nagy üzletet hoz majd valakinek a főváros terve, ami szerint minden tilosban parkoló autót elszállíthatna az a cég, amellyel a közterület-felügyelet szerződne – vélik a hvg.hu-nak nyilatkozó közlekedésrendészeti szakemberek. Jelenleg jogszerűen csak azokat a kocsikat lehet elvontatni, amik a közlekedést akadályozzák vagy a biztonságot veszélyeztetik. Ha valamennyi tilosban parkoló autót el lehetne szállítani az csak a korrupciónak ágyazna meg.

A kerékbilincselés és az autószállító trélerek – az úgynevezett lopóautók – bevetése nagy üzlet. A nyilatkozó egykori magas rangú rendőri vezető és más közlekedésrendészeti szakemberek szerint is visszaélésre adhatna okot, ha nem válogathatnának a tilosban várakozó gépkocsik között, és nem csak azokat rakhatnák fel a "lopóautókra", amelyek akadályozzák a forgalmat, vagy olyan helyen állnak, hogy balesetet okozhatnak.

Márpedig erre is lehet számítani, hiszen a héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, amelynek alapján – ha elfogadják – szigorúbban lépnek majd fel a tilosban parkoló járművekkel szemben. Immár nem fáradoznának azzal a Fővárosi Közterület-felügyelet (FKF) munkatársai, hogy kerékbilincset tegyenek a renitens autósokra, hanem egyből elszállítanák a rossz helyen parkoló gépkocsit.

Erre a feladatra – a tervek szerint – egy pályázat útján kiválasztott céggel szerződnének. Mindezt a közgyűlési előterjesztés azzal indokolja, hogy „Budapest közlekedésében jelenleg kaotikus állapotok uralkodnak. A fegyelmezetlen gépjármű-üzemeltetők nap mint nap megszegik a közterület-használat és a KRESZ szabályait. Nem teljesítik parkolási díjfizetési kötelezettségeiket, parkolási engedély nélkül használják a várakozásra kijelölt közterületeket, elfoglalják a mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozóhelyeket…

Tarthatatlan az a helyzet, hogy a közlekedési szabálytalanságok legkirívóbb szabálysértői – a külföldi rendszám mögé bújó, pökhendi, arrogáns magatartást tanúsító szabálysértők – annak tudatában követik el a szabálytalanságokat, hogy tetteikért alig, vagy egyáltalán nem vonhatók felelősségre."

A közterület-felügyelet már hét évvel ezelőtt szemet vetett a vontatótrélerekben rejlő lehetőségre, erre 2009-ig várniuk kellett. Mindenesetre 2004-ben a városrendészeti bizottság úgy látta, hogy az autók „begyűjtését" a fővárosnak kellene végeznie, de bármilyen cég megbízása, szerződés vagy alapítvány bevonása nélkül. Amikor a városatyák erről szövögették terveiket, hiányolták azt is, hogy a rendőrség elfeledkezett erről a munkáról, és egy jó ideje nem szállítják el a rossz helyen várakozó személygépkocsikat.

Állítólag azért, mert a testület nem „akarta ezzel is rontani az amúgy sem túl nagy népszerűségét". Úgy látszik, ez most nem izgatja Budapest vezetését.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes