Milliárdos veszteség a volt Máv Cargonál

Közel 9 milliárd forintnak megfelelő 33 millió euró veszteséggel zárhat az idén a Rail Cargo Hungaria (RCH), a volt MÁV Cargo osztrák kézbe került utódvállalata, amelytől elbocsátanak legkevesebb 460 embert – jelentette be a tulajdonos osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) vezérigazgatója.

Christian Kern a Wirtschaftsblatt című gazdasági napilapban és a Salzburger Nachrichten című lapban csütörtökön megjelent interjúban elmondta: a 460 fős leépítésnek "nincsen alternatívája", és csak az "első lépés", a veszteség pedig a 33 millió eurót is meghaladhatja, ha a magyar kormány ragaszkodik a pályahasználati díj tervezett mértékű emeléséhez.

Az ÖBB ausztriai teherszállítási vállalata, a Rail Cargo Austria is veszteséges, mínusz 200 millió euró lehet, jóval több a korábban becsült 124 milliósnál. A társaság a tervek szerint jövedelmezőbb tevékenységekre, vegyi anyagok, acél és nyersanyagok szállítására koncentrál a jövőben, és 2014-re nyereségessé válhat – mondta Kern.

Az osztrák államvasút vezérigazgatója a személyszállítási részleg sem áll jól, az egész ÖBB átalakításra szorul. "Bizonyos járatokat kiveszünk a kínálatból, és megindítjuk a vitát a szárnyvonalakról" – mondta Christian Kern.

A MÁV Cargo 2008-as privatizációjával összefüggésben hétfőn házkutatásokat tartott az osztrák korrupcióellenes ügyészség, és a magyar társszervek jogsegély-kérelme alapján nyomozást indított vesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes