Mi történik az EU-ban ezen a héten?

A héten szavaz az EP az EU és az Egyesült Államok közötti légi utasok adatcseréjéről szóló egyezményről, míg a Bizottság a munkahelytermésre helyezi a hangsúlyt.

Európai Bizottság
Az Európai Bizottság és a dán elnökség hétfőn (április 16.) „EU Sustainable Energy for All”címmel konferenciát tart. Az egynapos konferencián a résztvevők a fenntartható energia jövőjével foglalkoznak, különös tekintettel arra a célra, miszerint 2030-ig minden embernek hozzáférést kell biztosítani valamilyen energiaforráshoz. A Bizottság sajtóközleménye szerint 1,3 milliárd ember nem jut áramhoz a Földön, 2,7 milliárd ember olyan anyagokat használ fel az otthona melegen tartásához, amely súlyosan károsítja az egészséget, ennek hatására évente 2 millió ember hal meg a nem megfelelő fűtés miatt. A találkozó fontos állomása a RIO+20 tanácskozások előkészítésének.
A Bizottság kedden (április 17.) szigorúbb szabályokat fektet le az uniós statisztikai adatokra nézve. A testület célja, hogy az uniós statisztikai eredmények magas színvonalú, megbízható kutatásokon alapuljanak. Az új szabályok mind az Eurostat, mind a tagállamok statisztikai tevékenységeire is vonatkoznak majd.
Szerdán (április 18.) a Bizottság ajánlásokat tesz közzé a görög növekedést és munkahelyteremtést érintő intézkedésekkel kapcsolatban. A Bizottság célja, hogy a második görög mentőcsomag következtében bevezetett megszorítások ne álljanak a növekedés és a munkahelyteremtés útjába, hogy Görögország gazdasága újra növekedési pályára álljon.
Csütörtökön (április 19.) szintén a munkahelyteremtés lesz a testület napirendjén. A Bizottság egy olyan munkahelyteremtési tervezetet ad ki, amelynek célja a válságból való kilábalást „munkahely gazdaggá tenni”. A Bizottság ajánlásában feltárja azokat a területeket, ahol a munkahelyteremtés területén még sok lehetőség kínálkozik. Az új munkahelyek létrehozása létfontosságú az uniós tagállamok számára, mivel hónapról-hónapra rekordokat dönt a munkanélküliség az unióban, jelenleg 23 millió embernek nincs állása.

Európai Parlament
Az EP képviselők négy napos ülést tartanak Strasbourgban.
Csütörtökön vitáznak, majd szavaznak az EU és az Egyesült Államok közötti légi utasok adatcseréjéről szóló egyezményről. A légi utasok adatcseréjéről szóló megállapodást tavaly novemberben kötötte meg az amerikai kormány és az Európai Bizottság, de hatályba lépéséhez az EP hozzájárulása is kell.
Szerdán a képviselők José Manuel Barroso részvételével vitáznak a gazdasági krízis elleni intézkedésekről, továbbá arról, hogy hogyan lehet megakadályozni az adóelkerülések és a gazdasági csalások elszaporodását.
A parlamenti képviselők az emberi jogok kérdésével is foglalkoznak a héten (kedden és csütörtökön). Az EP felhívást kíván intézni a Bizottsághoz, annak érdekében, hogy az unió jobban odafigyeljen az autoriter rezsimek által bevezetett infokommunikációs korlátozásokra, valamint a gyermekek jogaira.
Csütörtökön a dízel üzemanyag árával kapcsolatos jelentésről szavaznak az EP-ben. A jelentésben az áll, hogy az üzemanyagáraknak tükrözniük kell a szennyezőanyag tartalmuk nagyságát, így mivel a dízel üzemanyag kevésbé növeli a károsanyag-kibocsátást, annak árát csökkenti kellene a benzin árához képest.
Pénteken az EP napirendjén környezetvédelmi kérdések szerepelnek majd. Szavaznak arról a javaslatról, miszerint a biodiverzitással kapcsolatos uniós célokat be kell építeni a mezőgazdasági szabályozásokba, továbbá a képviselők szorgalmazzák az uniós szintű energiafelhasználás további csökkentését.
Csütörtökön a külpolitikai kérdések is előtérbe kerülnek. A képviselők szavaznak a Szíriával, Mianmarral, Malival és a Fekete-tengeri térséggel kapcsolatos fejlesztési koncepciókról.

Tanács
A Tanács formációi először jövő héten április 23-án üléseznek.

Forrás: EUvonal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes