Még az idén felavatják a gödöllői vasútállomás mellett épülő parkolót

Az elővárosi közlekedés fejlesztését, a vonaton történő utazás megkedveltetését, illetve a gödöllői parkolási gondok enyhítését is célozza a MÁV-Start Zrt. és Gödöllő városának közös, most induló beruházása, melynek keretén belül 109 gépkocsi és 104 kerékpár tárolására alkalmas parkolót alakítanak ki a vasútállomás szomszédságában – jelentették be a királyi váróban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

    Gémesi György, a város polgármestere szerint a 90 százalékban uniós forrásból épülő, közel 140 millió forintba kerülő parkolóra nagy szüksége van a városnak, a zsúfolásig telt parkolók kiváltása, illetve amiatt, hogy egyre többen utaznak nemcsak a településről, hanem a környékéről is vonattal budapesti munkahelyükre.
    Monszpart Zsolt, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója egyebek mellett azt mondta: a korszerű, őrzött parkolók építése, a kényelmes parkolás biztosítása egyik alapfeltétele annak, hogy visszaálljon a vasút becsülete, illetve hogy a személy- és áruszállításból egyre nagyobb részt vegyen ki a vasút. Külön öröm, hogy a P+R és B+R parkolók legújabb tagja a nemrég korhűen helyreállított királyi váró szomszédságában készülhet el – fűzte hozzá.

    Szólt arról is, hogy a MÁV erőfeszítésének köszönhetően folyamatosan nő a vonattal közlekedők száma – a Gödöllőt is érintő hatvani vonalon például az idén 3 millió utast regisztráltak -, s jó hír a kerékpárok szállítására átalakított poggyászkocsik, valamint a korszerű motorvonatok üzembe helyezése is.
    Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte: az évi 140 millió vasúton történő utazás mintegy 40 százaléka a fővárosi agglomerációban bonyolódik le, ezért is fontos a gödöllőihez hasonló projektek gyarapítása.

    A gödöllői P+R parkoló 3.770 négyzetméteres területén 109 személyautónak tudnak helyet biztosítani (ebből 4 az akadálymentes parkolóhely) 24 órás őrzés, védelem és egységes térfigyelési rendszer mellett. A B+R parkolót egy régi, jelenleg használaton kívüli raktárépületben alakítják ki felújítás- átépítés után; a 104 férőhelyes kerékpártárolóban 12 hely speciális igényeket elégít ki (például gyerek utánfutóval, vagy tandemmel lehet oda beállni). Mivel ez az épület a szomszédos királyi váró műemléki környezetébe tartozik, ezért az építkezés során folyamatosan egyeztetnek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. A burkolatokhoz például nagyméretű kockaköveket használnak majd.

    A P+R parkoló kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft., míg a kerékpártárolóé az AKL Mérnökiroda Kft.. A szerdai ünnepélyes ceremónián a MÁV és a város vezetői egy markolóba ülve „elindították” az építkezést, a beruházás átadása decemberben várható.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes