Mezőtúr lett az európai központ!

A vetőmag-előállítással és feldolgozással foglalkozó Syngenta Seeds Kft. mintegy 5 milliárd forintos fejlesztést tervez Mezőtúron a következő években – mondta Velky Tamás a társaság üzemének igazgatója csütörtökön.

Március óta érvényes építési engedéllyel rendelkeznek a beruházáshoz, amely a vezető reményei szerint legkésőbb 2011-ben megkezdődhet.

A fejlesztés keretében a társaságnak a mezőtúri ipari parkban rendelkezésére álló szabad területén másfél év alatt felépülhetnek azok a létesítmények, amelyek az üzem mai kapacitását a feldolgozás munkafolyamatán belül 50, a betakarítás vonatkozásában 100, míg a raktározás terén 200 százalékkal bővítik majd . Írta az MTI. Az igazgató elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is 5 ezer hektáron termeltettek kukorica- és 2 ezer hektáron napraforgó vetőmagot, összességében megközelítőleg ötmilliárd forintért.
- Utóbbi áru előállítását teljes egészében alvállalkozók végzik, míg a kukorica feldolgozása november eleje óta tart a mezőtúri üzemben, ahol a félkész, morzsolt vetőmagból tisztítás, méret szerinti szelektálás, csávázás és csomagolás után lesz késztermék – magyarázta a szakember. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban a kukorica zömmel 80 ezer szemes kiszerelésű zsákokban vár értékesítésre. Ez a mennyiség valamivel több, mint egy hektárra elegendő – tette hozzá.

Az itt évente előállított félmillió zsák, mintegy 16 ezer tonna kukorica-vetőmag és 200 ezer zsák, csaknem 2 ezer tonna napraforgó vetőmag háromnegyedét exportálják, zömmel Európába, bár kisebb mennyiségeket Ázsiába és Észak-Amerikába is szállítanak. Így a Syngenta nemzetközi cégcsoport mezőtúri vállalata Európa-szerte tucatnyinál több ország kukorica-vetőmag ellátásáért felel Spanyolországtól Dánián át egészen Oroszországig – mondta Velky Tamás.

A kft. A válság hatására főleg a keleti országokban visszaesett megrendelések miatt most minden idők legnagyobb raktárkészletével „birkózik”: saját, 8 ezer négyzetméteres raktárcsarnoka mellett további 18 ezer négyzetméternyi tárolókapacitást bérel. Velky Tamás, elmondta: Mezőtúron működik a földrész legnagyobb Syngenta vetőmagvizsgáló laboratóriuma, amely 2008 óta Magyarországon a magánszektor első nemzetközileg is elfogadott akkreditációval rendelkező ilyen létesítménye. Részben ennek köszönhető, hogy a mezőtúri üzem a cégcsoporton belül európai központtá vált. Tavaly év vége óta ugyanis itt dolgozik az európai napraforgó üzletág tervezési csapata – tette hozzá Velky Tamás.

„Ez a döntés nem csupán az eddigi bő félszázas állandó létszámunk megőrzését tette lehetővé, de hozzásegített bennünket újabb öt-hat, magasan kvalifikált szakembert igénylő munkahely kialakításához”.

- Szabad Föld Online –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes