Mezei Gábor 90 éves

Mezei Gábort, az egykori Hungarocamion nyugdíjas vezérigazgatóját volt munkatársai köszöntötték születésnapján. Kőfalvi Gyula, Török Zoltán és mások szervezték a „meglepetéspartit”, az ünnepelt fiának közreműködésével. Meglepődött Gábor bácsi, amikor a Római parti étterem teraszán meglátta egykori munkatársait, akik már hónapok óta készültek erre a napra.

mezei_gabor

 

Mezei Gábor a magyar közlekedés kiemelkedő személyisége. Nevéhez fűződik a hazai nemzetközi közúti fuvarozás háború utáni életre hívása és európai rangra emelése. Ő a Hungarocamion megalapítója. Fősped-igazgatóként 1966-ban kapta ezt a felkérést, és két évtizeddel később mint állami díjas vezérigazgató búcsúzott. Öntörvényű vezérként a fuvarozás Horváth Edéjeként, Burgert Róbertjeként tartották számon. Nemzetközi elismertségének köszönhetően évekig volt az IRU alelnöke, illetve a hűtő-fuvarozók európai szervezetét elnökként irányította. Utóda, Torma Imre sokat tudna erről mesélni. Vitathatatlan, hogy a Hungarocamion – a mai Waberer’s International – a Mezei-korszakban élte fénykorát és vált elismert vállalattá a nemzetközi piacon.

Beárnyékolta az ünnepi hangulatot – bizonyos értelemben –, hogy a Hungarocamion abban a formában már nem működik. A résztvevők azonban abban egyetértettek, hogy a Hungarocamion mint közösség ma is él – elsősorban az ő szívükben. Ocskay Ákos  ünnepi köszöntőjéből a következő mondatokat érdemes idézni:
– Mezei Gábornak egyértelmű vezetési módszerei voltak. Mindenkitől, saját magától is megkövetelte a kemény és lelkiismeretes munkát. Senkivel sem kivételezett és nyájaskodott, de valamilyen módon mindenkire odafigyelt. Bátran és leleményesen kezdeményezett, érzékelte a változó korok követelményeit. Nem élvezett krőzusi jövedelmeket, nem harácsolt magának kacsalábon forgó palotát, és nem keringtek róla gyanús mendemondák. És bárki, aki ebben a közösségben becsületesen helyt állt, jövedelméről és előmeneteli kilátásairól elmondhatta, ami állítólag a Rolls-Royce típusismertetőjében a motor teljesítményéről volt olvasható; „kielégítő”. Ez lehet a titok nyitja.
mezei_gabor1
Isten éltesse, Mezei Gábor! Kiadónk és olvasóink nevében tisztelettel köszöntjük születésnapján, és jó egészséget kívánunk! (A szervezőket pedig elismerés illeti.)

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes